Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

ProRail start een grootschalig renovatieproject op de stations Tilburg en Tilburg Universiteit, wat omvangrijke gevolgen heeft voor treinreizigers en goederenvervoerders.

Op de stations Tilburg en Tilburg Universiteit vinden er van 28 april tot en met 13 mei werkzaamheden plaats. Daarnaast werkt ProRail aan het spoor tussen Tilburg en Breda en tussen Tilburg en Vught. Hierdoor rijden er 15 dagen lang geen treinen van, naar en via Tilburg.

Anton Korlaar, projectmanager bij ProRail, verduidelijkt: “Met deze ingrepen ronden we bijna een decennium van verbeteringen af. Na de passage, het kroepoekdak en de nieuwe fietsenstalling is het station bijna klaar voor de toekomst. Hoewel er nog kleine werkzaamheden zullen zijn, zullen deze minder impact hebben op de dagelijkse reiziger.”

Op Tilburg Universiteit worden portalen voor de bovenleiding vervangen en perrons grondig opgeknapt, inclusief nieuwe bestrating, verlichting, camera’s en een omroepinstallatie. Daarnaast worden ook de keerwanden bij station Gilze-Rijen vernieuwd. Deze omvangrijke werkzaamheden vereisen een tijdelijke sluiting van enkele overwegen en de gedeeltelijke afsluiting van een snelfietsroute in Rijen. 

Door de geplande werkzaamheden is er geen goederenvervoer via Tilburg mogelijk. De meeste goederentreinen zullen via de Betuweroute omrijden. Toch zal een deel van het goederenvervoer dat normaal via de Brabantroute rijdt, worden omgeleid via Gouda, Utrecht, 's Hertogenbosch en Eindhoven.

(Tekst loopt door onder de foto)
Pouw Vervoer
Foto: © Pitane Blue - Pouw Vervoer

De grootschalige werkzaamheden op de stations Tilburg en omstreken brengen aanzienlijke veranderingen met zich mee voor de duizenden dagelijkse gebruikers van deze routes. Om de overlast te minimaliseren en continuïteit in het vervoer te waarborgen, heeft de Nederlandse Spoorwegen (NS) een omvangrijk plan voor vervangend busvervoer opgesteld. Dit plan is cruciaal om reizigers te ondersteunen gedurende de periode dat er geen treinen rijden van, naar, en via Tilburg.

Lees ook  Eindhoven werkt aan HOV3: gevaarlijke verbindingen voor fietsers

vervangend busvervoer

De NS heeft drie types vervangend vervoer ingezet om de verschillende behoeften van de reizigers te accommoderen: snelbussen, stopbussen en lokale bussen. De snelbussen verbinden de grote stations zoals Breda, Tilburg en ‘s-Hertogenbosch, en bieden een snellere optie voor reizigers die tussen deze grote knooppunten pendelen. Deze bussen rijden direct tussen de stations zonder tussenstops, wat de reistijd aanzienlijk vermindert vergeleken met de normale treinverbinding.

De stopbussen bedienen een breder netwerk van stations, waaronder Oisterwijk, Tilburg Universiteit, Tilburg Reeshof, en Gilze-Rijen. Deze bussen stoppen bij alle tussengelegen haltes, wat ze een geschikte optie maakt voor reizigers die naar kleinere stations reizen. Voor de lokale bevolking en studenten die veelal gebruik maken van deze routes, zijn deze bussen van vitaal belang om hun dagelijkse routines voort te kunnen zetten. Daarnaast zet NS op specifieke dagen extra bussen in, zoals op 13 mei, waar zowel snelbussen als stopbussen worden ingezet tussen Tilburg en Breda om de verwachte piek in de reizigersstroom te accommoderen. 

assisteren

Een sleutelcomponent van het vervangend vervoer is de communicatie naar de reizigers. NS heeft verschillende maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat reizigers goed geïnformeerd zijn. De reisplanner op ns.nl wordt voortdurend bijgewerkt met de laatste wijzigingen in de dienstregeling en beschikbare vervoersopties. Reizigers worden aangemoedigd om voor vertrek hun reis te plannen en alternatieve routes te overwegen. Bovendien zijn er op de stations extra medewerkers ingezet om reizigers te assisteren en te leiden naar het juiste vervangend vervoer. Deze medewerkers zijn herkenbaar aan hun uniform en bieden hulp bij vragen over de dienstregeling, routebeschrijvingen, en algemene reisinformatie.

Lees ook  NS en ProRail: inzetten op veiligheid tijdens zomerse onderhoudswerkzaamheden
ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
Pitane Alexandria