Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

In Duitsland genieten elektrische voertuigen van privileges zoals gratis parkeren op openbare wegen en toegang tot wegen die normaal beperkt zijn tot bepaalde voertuigen.

Duitsland neemt stevige maatregelen om de luchtkwaliteit in stedelijke gebieden te verbeteren. De Duitse overheid heeft besloten om voertuigen die minder CO2 uitstoten, zoals elektrische auto’s, plug-in hybride en voertuigen op waterstof, extra privileges te verlenen. Deze stap is onderdeel van een breder initiatief om milieubewust rijden te bevorderen en de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen.

Voertuigen die in aanmerking komen voor deze voordelen moeten voorzien zijn van een E-kenteken voor Duitse voertuigen of een E-plakette voor voertuigen met een buitenlands kenteken. Het is belangrijk om op te merken dat deze nieuwe sticker niet de groene sticker vervangt, maar een aanvulling is. De sticker dient op de achterruit van het voertuig geplakt te worden.

De voordelen van het bezitten van een E-plakette zijn aanzienlijk en worden decentraal beheerd, wat betekent dat elke gemeente binnen Duitsland zelf mag bepalen welke specifieke voordelen zij bieden. Enkele van de meest opvallende voordelen zijn gratis parkeren tijdens het laden of voor een vastgesteld aantal uren, toegang tot busbanen en blue lanes waar dit aangegeven is, en in sommige straten wordt eenrichtingsverkeer opgeheven voor voertuigen met een E-plakette.

(Tekst loopt door onder de foto)
boete
Foto: © Pitane Blue - boete Duitsland

Daarnaast blijft de bestaande groene 4-sticker relevant, aangezien alle voertuigen met een Euro 4 emissieklasse of hoger hiervoor in aanmerking komen. Met deze sticker hebben voertuigen toegang tot elke Duitse milieuzone.

Bestuurders van elektrische voertuigen in Europa profiteren van tal van voordelen die niet alleen het rijden prettiger maken, maar ook bijdragen aan een duurzamere omgeving. Zowel in Duitsland als in andere Europese landen, genieten elektrische voertuigen van privileges zoals gratis parkeren op openbare wegen en toegang tot wegen die normaal beperkt zijn tot bepaalde voertuigen. Bovendien zijn er uitzonderingen op bepaalde toegangsrestricties of rijverboden.

Een essentieel element voor het verkrijgen van deze voordelen is de E-Plakette, een speciale sticker die noodzakelijk is voor elektrische voertuigen die in het buitenland zijn geregistreerd en geen andere onderscheidende markeringen dragen. Deze sticker, die op de achterkant van het voertuig moet worden aangebracht, wordt verstrekt door de registratieautoriteit waar de eigenaar zijn aanvraag indient.

De regelgeving omtrent deze privileges is strikt. De voordelen zijn uitsluitend geldig in gebieden waar deze duidelijk zijn aangegeven. Belangrijk is ook dat, ondanks de e-plakette, een fijnstofplakette nog steeds vereist is voor het rijden in milieuzones, zelfs voor voertuigen met een buitenlands elektrisch kenteken.

Voorwaarden voor het verkrijgen van een e-plakette zijn helder gedefinieerd. Het voertuig moet volledig elektrisch zijn, of in het geval van plug-in hybrides, een puur elektrisch bereik van minimaal 40 kilometer bezitten. Een alternatieve kwalificatie is de CO2-uitstoot, die niet meer dan 50g CO2 per kilometer mag bedragen.

Bij het aanvragen van de e-plakette is het noodzakelijk om verschillende documenten te overhandigen. Deze omvatten deel I van het kentekenbewijs en het Certificaat van Overeenstemming (COC), die specifieke details moeten bevatten zoals de voertuigklasse, het type (elektrisch of hybride), het brandstoftype, de gecombineerde CO2-emissies en de elektrische actieradius. Als deze gegevens ontbreken, kan het bewijs ook worden geleverd door een fabrikantscertificaat of een beoordeling volgens § 21 StVZO. 

ruit vervangen

Het is ook van belang op te merken dat de milieusticker, vanwege een speciale lijmlaag, slechts één keer op een ruit kan worden aangebracht. Dit is een verplichting vanuit de Duitse wetgeving. De kosten voor administratie, vervaardiging en afdrukken van de sticker worden gedragen door TÜV. Bij vervanging van de ruit dient er dus een nieuwe bestelling voor een milieusticker geplaatst te worden, iets wat mogelijk gedekt wordt door uw verzekeringsmaatschappij.

Voor het bestellen van een nieuwe of vervangen van een bestaande milieusticker kunnen bestuurders terecht op de website www.milieusticker.nl. Dit proces is vereenvoudigd om het voor voertuigeigenaren gemakkelijker te maken om aan de regelgeving te voldoen en de luchtkwaliteit in Duitse steden te helpen verbeteren.

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
AppStores