Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Mpact, een belangrijke toeleverancier van autodeelbedrijf Cambio, is recentelijk het slachtoffer geworden van een ransomware-aanval.

Dit werd bevestigd door Cambio aan persagentschap Belga op vrijdag. De federale politie is inmiddels een onderzoek gestart naar het incident. Mpact, voorheen bekend als Taxistop, richt zich op het bieden van mobiliteitsoplossingen voor mensen met een beperking of een laag inkomen en levert daarnaast diverse diensten aan Cambio, zoals telefonie en delen van de boekhouding.

Tom Alleman van Cambio Vlaanderen gaf aan dat de impact op de gebruikers relatief beperkt is gebleven, hoewel er geen concrete details werden verstrekt over de exacte gevolgen. “Ons callcenter is ondertussen opnieuw vlot bereikbaar”, aldus Alleman. Hij legde uit dat alleen de server van Mpact was getroffen door de aanval, waardoor de systemen van Cambio onaangetast zijn gebleven. Als tijdelijke maatregel maakt Mpact gebruik van een tussenoplossing totdat hun server weer volledig operationeel is.

Op de website van Cambio een waarschuwing voor bezoekers. “Door serverproblemen is het callcenter telefonisch moeilijk bereikbaar. Hou rekening met eventueel langere wachttijden. Onze excuses voor het ongemak,” luidt de boodschap. Ondanks deze problemen blijven de diensten van Cambio in meer dan 80 steden en gemeenten in Vlaanderen beschikbaar en groeit de groep gebruikers gestaag.

(Tekst loopt door onder de foto)
Cambio
Foto: © Pitane Blue - Cambio

Mpact ontwikkelt en biedt diverse diensten aan, waaronder Carpool, MobiCalendar, Minder Mobielen Centrales, woningoppas en huisruil. Deze diensten zijn bedoeld om mobiliteit toegankelijker te maken voor verschillende doelgroepen. Een van de dochterondernemingen van Mpact is Cambio, dat zich richt op autodelen. Mpact streeft ernaar om hun mobiliteitsdiensten te integreren met andere vervoersmodi, zoals het openbaar vervoer, via multimodale knooppunten (mobipunten) en Mobility as a Service (Olympus Mobility).

Lees ook  Europa: Malik Azmani pleit voor betere treinverbindingen en meer concurrentie

De aanval benadrukt opnieuw het belang van cybersecurity voor bedrijven die afhankelijk zijn van digitale infrastructuur. Ransomware-aanvallen zijn de afgelopen jaren steeds vaker voorgekomen, waarbij criminelen systemen gijzelen en losgeld eisen om de toegang te herstellen. Bedrijven zoals Mpact, die cruciale diensten leveren aan een breed scala aan gebruikers, kunnen ernstige verstoringen ondervinden door dergelijke aanvallen.

Het is nog onduidelijk hoe de aanvallers toegang hebben gekregen tot de systemen van Mpact en of er losgeld is geëist. De federale politie heeft nog geen verdere details vrijgegeven over het lopende onderzoek. Het incident roept vragen op over de beveiligingsmaatregelen die bedrijven hebben getroffen om zich te beschermen tegen cyberdreigingen en hoe ze reageren in geval van een aanval.

De aanvallen op bedrijven zoals Mpact laten zien hoe belangrijk het is om robuuste beveiligingsprotocollen en noodplannen te hebben. Daarnaast onderstrepen ze de noodzaak van samenwerking tussen bedrijven en autoriteiten om cybercriminaliteit effectief aan te pakken en toekomstige incidenten te voorkomen.

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
Chiron