Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Sinds 1 juli 2024 moet men de opleider machtigen om het praktijkexamen te reserveren bij het CBR.

De eisen voor het praktijkexamen voor taxichauffeurs zijn per 1 juli 2024 aanzienlijk aangescherpt door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Met de invoering van nieuwe criteria wordt beoogd de vakbekwaamheid van chauffeurs te verbeteren, wat uiteindelijk de veiligheid op de weg en de servicekwaliteit binnen de taxi-industrie ten goede moet komen.

Kandidaten die de volledige chauffeurskaart taxi, ook wel bekend als de volledige taxipas, willen behalen, worden voortaan onderworpen aan een strenger en uitgebreider examen. Dit praktijkexamen, dat nu 85 minuten duurt, bestaat uit verschillende onderdelen die de rijvaardigheden, klantvriendelijkheid en kennis van de verkeersregels evalueren. Een belangrijk nieuw element in het examen is de nadruk op het herkennen van technische storingen en het omgaan met de wensen, behoeften en het gedrag van passagiers.

opleider

Een kandidaat mag het examen afleggen in een eigen auto, mits deze voldoet aan specifieke voertuigeisen. Zo mag de auto maximaal tien jaar oud zijn en moet de wielbasis minimaal 254 centimeter bedragen. Deze eisen zijn bedoeld om te waarborgen dat de voertuigen die gebruikt worden voor het vervoer van passagiers veilig en geschikt zijn.

Het examen wordt uitsluitend in het Nederlands afgenomen en kan alleen gereserveerd worden door een opleider die door de kandidaat gemachtigd is. Dit systeem is ingesteld om een gestandaardiseerde en professionele aanpak te garanderen, waardoor de kwaliteit van de opleiding en het examen consistent blijft.

(Tekst loopt door onder de foto)

Naast de veranderingen in het praktijkexamen zelf, heeft het CBR ook andere initiatieven genomen om de vaardigheden en kennis van taxichauffeurs te verbeteren. Zo worden er online informatiebijeenkomsten georganiseerd waar toekomstige chauffeurs gedetailleerde uitleg krijgen over de nieuwe examenvereisten en de kans krijgen om vragen te stellen. Deze bijeenkomsten zijn bedoeld om kandidaten beter voor te bereiden op het examen en om een hoger niveau van professionaliteit en klanttevredenheid in de taxi-industrie te waarborgen.

In reactie op de nieuwe maatregelen sprak een woordvoerder van het CBR: “De aanpassingen in het praktijkexamen zijn noodzakelijk om de veiligheid en kwaliteit binnen de taxi-industrie te verhogen. Door strengere eisen te stellen, zorgen we ervoor dat taxichauffeurs beter voorbereid zijn op hun verantwoordelijkheden op de weg en tegenover hun passagiers.”

reacties

De taxi-industrie reageerde gemengd op de nieuwe maatregelen. Sommige chauffeurs en opleiders zien de voordelen van strengere eisen, terwijl anderen bezorgd zijn over de extra druk en de kosten die gepaard gaan met de uitgebreide examens en de noodzakelijke trainingen. Een ervaren taxichauffeur uit Amsterdam, die anoniem wilde blijven, gaf aan: “Het is goed dat er meer aandacht is voor veiligheid en klantvriendelijkheid, maar de nieuwe eisen zijn erg streng. Het wordt voor nieuwe chauffeurs steeds moeilijker om hun licentie te halen.”

Ondanks de gemengde reacties blijft het doel van de veranderingen duidelijk: de algehele standaard van de taxi-industrie verbeteren. Door hogere eisen te stellen aan toekomstige taxichauffeurs, wil het CBR een veiligere en klantvriendelijkere ervaring bieden voor zowel de chauffeurs als de passagiers.

De toekomst zal moeten uitwijzen of deze strengere maatregelen daadwerkelijk leiden tot een verbeterde service en verhoogde veiligheid op de weg. Wat wel vaststaat, is dat de nieuwe eisen een significante impact zullen hebben op iedereen die de taxi-industrie betreedt of daar al werkzaam is.

Beeldmateriaal: © copyright CBR

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
CDT