Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Een van de opvallendste systemen is het ISA-systeem, oftewel de Intelligent Speed Assistent.

Vanaf 7 juli moeten alle nieuwe auto’s in Europa verplicht uitgerust zijn met een reeks veiligheidssystemen die vallen onder de noemer Advanced Driver Assistance Systems (ADAS). Dit besluit van de Europese Unie komt voort uit de noodzaak om het aantal verkeersdoden verder terug te dringen. De verplichting geldt niet alleen voor personenauto’s, maar ook voor bestelwagens, vrachtwagens en bussen.

Een van de meest besproken systemen die nu verplicht wordt, is de Intelligent Speed Assistent (ISA). Dit systeem helpt de bestuurder de toegestane maximumsnelheid in acht te nemen door middel van geluidssignalen en visuele waarschuwingen op het dashboard. Hoewel de ISA kan worden uitgeschakeld, wordt het systeem automatisch weer geactiveerd bij het starten van de auto. Dit heeft geleid tot gemengde reacties onder automobilisten; sommigen vinden het een waardevolle toevoeging, terwijl anderen de constante waarschuwingen als irritant ervaren. Als reactie hierop hebben veel autofabrikanten een sneltoets ingebouwd om het systeem met één druk op de knop te kunnen deactiveren.

Een ander verplicht systeem is de Event Data Recorder (EDR), vergelijkbaar met de zwarte doos in vliegtuigen. Deze gegevensrecorder slaat informatie op van enkele seconden voor en na een ongeval, zoals de snelheid van het voertuig en de stuurstand. Dit moet helpen bij het analyseren van ongevallen en het verbeteren van de verkeersveiligheid. Ondanks de verzekeringen van de EU dat deze gegevens alleen door nationale overheden en autofabrikanten mogen worden geraadpleegd en niet door verzekeraars, blijven er zorgen over de privacy van bestuurders.

Lees ook  CDT: Censys faciliteert verplichte datadeling voor taxibedrijven zonder automatisering
(Tekst loopt door onder de foto)
zelfrijdend

Naast ISA en EDR zijn er ook andere systemen die nu verplicht zijn. Zo moeten alle nieuwe auto’s voorzien zijn van verbeterde veiligheidsgordels, een achteruitrijcamera, een noodremsysteem, parkeersensoren, rijbaanassistentie en waarschuwingssystemen voor vermoeidheid en smartphonegebruik. Deze maatregelen zijn bedoeld om de kans op ongevallen te verkleinen en de gevolgen van ongevallen minder ernstig te maken.

Een opmerkelijke toevoeging is het veiligheidsglas in de voorruit, ontworpen om zwakke weggebruikers zoals voetgangers en fietsers beter te beschermen bij een aanrijding. Ook wordt er rekening gehouden met de mogelijkheid van een alcoholslot, dat kan voorkomen dat een bestuurder die onder invloed is de auto kan starten.

Het is duidelijk dat de Europese Unie met deze maatregelen een grote stap zet richting een veiligere verkeersomgeving. De verplichte ADAS-systemen zijn al langere tijd in ontwikkeling en worden nu dus standaard in alle nieuw verkochte voertuigen. Dit betekent dat autofabrikanten soms nog flink moeten sleutelen om deze technologieën in hun modellen in te bouwen.

De effectiviteit van deze systemen is al in verschillende onderzoeken aangetoond. Zo blijkt uit gegevens van de European Transport Safety Council (ETSC) dat de toepassing van ADAS kan leiden tot een significante daling van het aantal verkeersdoden en ernstige verwondingen. Systemen zoals automatische noodremsystemen en rijbaanassistentie zijn bijvoorbeeld al langere tijd in gebruik en hebben hun nut al ruimschoots bewezen.

Toch blijven er kritische geluiden, met name over de impact op de rijervaring en de privacy van bestuurders. De discussie over de balans tussen veiligheid en privacy zal waarschijnlijk nog wel even doorgaan. Echter, met de verplichting van ADAS hoopt de EU de verkeersveiligheid aanzienlijk te verbeteren en uiteindelijk het aantal verkeersdoden en ernstige ongevallen te verminderen.

Lees ook  CDT: Censys faciliteert verplichte datadeling voor taxibedrijven zonder automatisering
ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
Blablabla