Print Friendly, PDF & Email

KLM lanceerde de nieuwe campagne tijdens de aftrap van het 100-jarige jubileumfeest dat de luchtvaartmaatschappij dit jaar viert in aanwezigheid van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.  

Pieter Elbers, CEO van KLM,  vertoonde een nieuw publieksfilmpje met de titel ‘Fly Responsibly‘. We zeggen niet dat je niet moet vliegen, maar dat je het weloverwogen doet‘, aldus een voice-over in het filmpje. De eerste reacties op de nieuwe campagne zijn gemengd. “De luchtvaart moet fundamenteel veranderen en net als andere sectoren emissievrij worden”, stelt Groen-Links Kamerlid Suzanne Kröger in een reactie. 

“Moet je per se face-to-face afspreken? Kan je ook de trein nemen?”

Met de campagne volgt KLM het voorbeeld van onder meer bierbrouwer Heineken, die consumenten oproept tot verantwoord alcoholgebruik met de slogan “Drink responsibly.”

In reactie op de groeiende maatschappelijke kritiek op de luchtvaartsector heeft KLM een nieuwe campagne gelanceerd die het publiek aanzet tot verantwoord vliegen. Het bedrijf wil laten zien dat het de groeiende zorgen onder burgers over de schadelijke gevolgen van luchtvaart serieus neemt. Of de campagne in goede aarde valt, valt echter nog te bezien.

In een toelichting erkent ceo Pieter Elbers dat KLM met de campagne bewust een risico neemt.

Natuurlijk. Maar als ik bij alles wat ik doe moet nadenken over de risico’s, dan kan ik nergens aan beginnen. Natuurlijk zullen er critici zijn, maar wat ik belangrijk vind is dat we nu die stap nemen. Omdat we uiteindelijk een gezamenlijke uitdaging hebben om die luchtvaart duurzamer te maken, en om te zorgen dat we de groei aankunnen.”

Vliegreizen zijn de oorzaak van 2 tot 3 procent van de door de mens veroorzaakte CO2-uitstoot in de wereld. Door de groei van de wereldbevolking, handel en welvaart, is er grote kans dat dit percentage de komende jaren toeneemt. 

Lees ook  Turbulentie: rode cijfers voor Lufthansa, Air France-KLM en Brussels Airlines

Suzanne Kröger - Groen Links

Baggage claim at airport