Print Friendly, PDF & Email

Dat blijkt uit cijfers van de Bovag en Rai Vereniging over de maand juni. In vergelijking met vorig jaar werden er minder auto’s verkocht. In juni 2018 werden er bijvoorbeeld 46.746 nieuwe auto’s verkocht, afgelopen juni waren dat 41.671 auto’s. 

De best verkochte auto van het afgelopen halfjaar is de Volkswagen Polo. In juni werd de Tesla Model 3 het meest verkocht. Max Erich, sectoreconoom automotive bij ING wijt de afname aan de zakelijke markt, die wacht op elektrische auto’s.

“Iedereen die een leaseauto heeft zal willen overstappen naar een elektrische auto, omdat je dan minder bijtelling hoeft te betalen. Maar elektrische auto’s zijn er nu eigenlijk nog niet genoeg.”

De RAI Vereniging en BOVAG zelf wijten de slechte cijfers zelf aan de hogere aanschafbelasting (de BPM), iets waar de brancheorganisaties al langer campagne tegen voeren. Volgens Erich “zal de hogere BPM wel een rol spelen” , maar is de daling niet volledig te wijten aan de hogere belasting.

Volgens Erichs kan de flinke afname nog wel voor een deel worden bijgetrokken, hoewel dat niet genoeg zal zijn om de achterstand in te halen. Doordat de bijtelling op elektrische auto’s in 2020 wordt verhoogd, zullen de verkoopcijfers in de tweede helft van dit jaar waarschijnlijk nog wat stijgen, voorspelt hij.

Best verkochte auto’s in de eerste helft van 2019

  • 1. Volkswagen Polo (6.607)
  • 2. Ford Focus (6.443)
  • 3. Tesla Model 3 (6.063)
  • 4. Volkswagen Golf (5.609)
  • 5. KIA Picanto (5.216)

Het is de vraag of de auto er nog lang in blijft staan, want de grens voor een lagere bijtelling wordt volgend jaar verlaagd naar 45.000 en uiteindelijk naar 40.000 euro. Vanaf dan valt de Model 3 dus onder het hogere bijtellingstarief, wat hem voor leaserijders minder interessant maakt.

Pitane Blue