Print Friendly, PDF & Email

Ondanks het verbod op het doorrekenen van extra kosten voor PIN, MasterCard en VISA creditcard betalingen aan consumenten maken nog steeds veel taxichauffeurs zich schuldig aan het niet opvolgen van de wettelijke regelingen. Ook online boekingssystemen voor ritopdrachten brengen vaak extra kosten in rekening.

De betaalorganisaties MasterCard en VISA worden gerekend tot de vier-partijen-betaalstelsels. Andere kaartorganisaties zoals American Express, Diners en Discover worden gerekend tot drie-partijen betaalstelsels. Deze laatstgenoemde kaartorganisaties geven zelf kaarten uit aan kaarthouders én handelen in de meeste gevallen ook de transacties af namens ondernemers.

Betalingen uit de Eurozone vallen onder deze nieuwe wettelijke bepaling.

Alle consumenten kaartbetaalmiddelen die onder een vier-partijen betaalstelsel worden uitgegeven vallen onder dit verbod. Voor de Nederlandse situatie betekent dit dat de volgende kaartbetaalmiddelen hieronder vallen: een Maestro kaart – lees onze Nederlandse ‘pinpas’, een V PAY kaart – lees onze Nederlandse ‘pinpas’, de MasterCard kaart – alle varianten: prepaid, debit, credit en de VISA kaart – alle varianten: prepaid, debit, credit.

​Artikel 7:520 uit het Burgerlijk Wetboek

Deze bepaling zou het Nederlandse ondernemers verbieden om toeslagen (surcharge) te rekenen aan consumenten voor specifieke kaartbetalingen. Het maakt niet uit of de betaling plaats vindt in een winkel – op een betaalautomaat – of via het internet in een webshop, de taxi of webwinkel voor online boeken van de ritopdracht.

Cash betalen in de taxi kan extra kosten meebrengen

Voor alle andere betaalmiddelen mag je vooralsnog als ondernemer een toeslag (blijven) rekenen. Ongeacht of het betaalmiddel gebruikt wordt bij een toonbank, in de taxi of internetbetaling. Dus je mag kosten in rekening brengen voor bijvoorbeeld cash betalingen.

Lees ook  Schiphol: de jacht naar een ritje laat taxironselaars niet los

Hoe is de situatie in België?

In België is een wet aangenomen die surcharging in zijn totaal verbiedt. Als handelaar of ondernemer mag je geen extra kosten in rekening brengen bij het gebruik van een specifiek betaalmiddel. Niet in de winkel, niet online. Niet voor Bancontact, voor Maestro, MasterCard, VISA of American Express betalingen.

Kaartbetalingen van consumenten van buiten de Eurozone en zakelijke kaart transacties (‘corporate cards’) vallen niet onder de bepaling. Wel houdt je vooralsnog de mogelijkheid om een toeslag te rekenenen bij alle consumenten voor contante betalingen of betalingen met een American Express, Diners, Discover, JCB of UnionPay kaart.