Print Friendly, PDF & Email
Terwijl heel Nederland overschakelt naar elektrisch rijden, blijft columnist Robert Jan Blom nukkig tegensputteren. Het wil er bij hem nog niet in dat stroom zomaar benzine of diesel kan vervangen. En hij gelooft al helemaal niet in het veelgeprezen Tesla.
 
‘Dit paradepaardje van de elektromobielen kan als technisch failliet worden beschouwd.’

Laadpaal van elektrische auto

Er zijn soms van die onderwerpen die door elke Nederlander worden geadopteerd. Op straat, in het café, in politiek Den Haag, bij de voetbal- en de hockeyclub – overal wordt erover gepraat, tot de eettafel aan toe. Even afgezien van het vrouwenvoetbal is het dominante thema van dit moment: de laadpaal van de elektrische auto. Die paal moet ons de weg wijzen naar een glorieuze schone toekomst. Maar komt het daar ook werkelijk van?

Tesla staat aan rand van de afgrond

Bovenaan de lijst van elektrische auto’s staat Tesla. Maar uitgerekend de bestuursvoorzitter van Tesla, Elon Musk, heeft laten doorschemeren dat zijn fabriek aan de rand van de afgrond staat. Door te stellen dat ‘het geld over tien maanden op is’ zegt hij eigenlijk dat het gevaar van een faillissement levensgroot is. Wel eerlijk maar allesbehalve briljant. Immers, een ondernemer die zijn faillissement aankondigt, hoeft er niet op te rekenen dat er nog iets geleverd wordt. Leveranciers zullen de relatie alleen voortzetten als ze vooruitbetaald worden.

Streng bezuinigen

Musk heeft zijn personeel laten weten dat elke uitgave, hoe klein ook, ter goedkeuring aan de directie moet worden voorgelegd. Streng bezuinigen is het devies. Geen overbodige luxe want in het eerste kwartaal van dit jaar leed de automaker een verlies van zevenhonderd miljoen dollar. Overigens zijn er al eerder forse bezuinigingen doorgevoerd. Verder wil Tesla zo snel mogelijk af van de dealerorganisatie en enkel nog online auto’s verkopen.

Beurswaarde afgekalft

Door al het geduvel keldert de beurswaarde van het bedrijf. De handelsoorlog met China voorspelt ook weinig goeds. Begin deze maand leek het tij even te keren maar dat kwam doordat er hoge kortingen werden verstrekt en vrijwilligers (!) het personeel kwamen versterken. Intussen raken ze de prijzige modellen aan de straatstenen niet kwijt en dreigt de markt voor duurdere elektrische auto’s in te storten.

Wisselende bijtellingen

In Nederland is de potentiële koper van de stekkerauto het gedoe over wisselende bijtellingen en subsidies helemaal zat. Over een jaar of tien allemaal aan de stekker? Het lijkt een utopie. Zodra de ‘tank’ bijna leeg is, draait het zorgeloze autorijden met een elektrische auto uit op een horrorstory. Panisch staart het hele gezin naar het accumetertje. Kortom: we zijn er nog lang niet mee klaar. Tesla speelt paniekvoetbal door de omzetten op te stuwen met forse kortingen en goedkoop personeel. Als een bestuursvoorzitter dan ook nog aangeeft dat Tesla binnenkort geen geld heeft om de rekeningen te betalen, dan mag dit paradepaardje van de elektromobielen als technisch failliet worden beschouwd, aldus Blom in zijn column.

Over de columnist

Robert Jan Blom begon als manager Interne en Externe Communicatie bij het bedrijf Graydon Nederland BV waar hij onder andere onderzoek verrichtte op bedrijfseconomische deelgebieden. Daarnaast was hij hoofdredacteur van het managementtijdschrift Cash Flow en van het Nederlands Faillissementen Register.

Foto: Eveline Verhoeve
Pitane Blue