Met de snelle toename van het aanal elektrische auto’s breken autobedrijven zich het hoofd over de vraag waaraan ze in de toekomst nog kunnen verdienen. Elektrische auto’s zijn nagenoeg onderhoudsvrij.

In december was 30 procent van alle nieuwe auto’s een elektrische. Afgelopen maand was de Tesla 3 de bestverkochte auto van Nederland. Weliswaar zijn die verkooppieken sterk gedreven door de zakelijke leaserijders die naar de goedkoopste auto’s speuren, maar de trend is onmiskenbaar. Een Tesla heeft maar om de 80.000 kilometer een ‘beurt’ nodig. Ook andere elektrische auto’s hoeven lang niet zo vaak naar de garage voor regelmatig onderhoud. Er gaat geen olie in, het aantal bewegende delen is veel lager, er is geen koelvloeistof, geen bougies, er treedt nauwelijks slijtage op aan de remmen en er zijn bijvoorbeeld geen distributieriemen. Alleen de banden slijten sneller vanwege de zware accu’s en het flinke vermogen van de elektrische auto’s.

Brancheorganisatie Bovag denkt dat in 2025 al 25 procent van de nieuwe auto’s elektrisch zal zijn. Weer vijf jaar later zelfs 75 procent. In 2030 zullen er in het Bovag-scenario 1,5 miljoen elektrische auto’s in Nederland zijn. Bovag voorziet voor autobedrijven die zich bezighouden met verkoop en onderhoud van auto’s tot 6 jaar een omzetdaling van 31 procent.

Een gemiddelde automobilist besteedt nu zo’n 520 euro per jaar aan onderhoud. De incidentele onderhoudsbeurt van een elektrische auto is niet duurder dan 165 tot 300 euro. Autobedrijven kunnen niet meer alleen afhankelijk zijn van autoverkoop en -onderhoud, en gaan daarom op zoek naar alternatieve verdienmodellen. Sommige dealers beginnen met de verkoop van elektrische motoren, elektrische fietsen en hebben snellaadpalen bij hun bedrijf geplaatst. Ook aan de verkoop van zonnepanelen en warmtepompen kan worden gedacht.

Lees ook:

Tesla Model 3 is de best verkochte auto in Nederland in de maand juni 2019

An electric car is charged
Print Friendly, PDF & Email