Print Friendly, PDF & Email

Simone Berkelmans, eigenaresse van een taxibedrijf, zat de afgelopen jaren in een klankbordgroep van de gemeente Tilburg waarin problemen en knelpunten van het taxivervoer rondom de kermis werden besproken. Een van de doelen was de gastvrijheid van de stad omhoog te tillen, aldus Berkelmans. “Inmiddels hebben zo’n 140 taxichauffeurs cursussen gevolgd en het dure taxivignet aangeschaft.”

In de klankbordgroep kwam ook het tekort aan standplaatsen ter sprake. “We kregen dit jaar slechts 25 standplaatsen toegewezen. Dat zijn er evenveel als vorig jaar, maar met 140 vergunningshouders moet dat er minstens het dubbele zijn”, zegt Berkelmans. De taxichauffeurs maken zich niet alleen zorgen om het aantal standplaatsen, maar ook om de afstand van de kermis. “op een aantal plekken staan we op driehonderd meter afstand van de kermis. “Op zaterdagavond en tijdens Roze Maandag wordt het een chaos”, voorspelt ze.”

“Mensen weten niet waar de taxi’s staan. Als er aan het eind van de avond zo’n driehonderd bezoekers met alcohol op de Bierhal verlaten dan kan het weleens onveilig worden. Er kunnen maar een paar taxi’s staan en dan wordt er misschien wel letterlijk gevochten om een taxi. In plaats van knelpunten wegwerken hebben we er nu eentje gecreëerd.”

Het is mogelijk dat de chauffeurs zelf op zoek gaan naar klanten. Hierbij is het mogelijk dat ze zelf andere plekken creëren en zoeken die dichter bij het kermisterrein liggen. “Ook dat kan gevaarlijke verkeerssituaties opleveren.”

De gemeente is op de hoogte van de signalen. De gemeente zegt dat er evenveel plaatsen zijn als in eerdere jaren. Ook liggen de standplaatsen even ver als vorig jaar. Als er problemen zijn, zal er dagelijks worden gekeken naar wat er kan worden verbeterd, “bijvoorbeeld met aanwijzingsborden, maar fundamenteel zal er weinig veranderen”, laat een woordvoerster weten.

Lees ook:

Dankzij nieuwe regelgeving zullen meer Vlaamse taxi’s rondrijden aan lagere prijzen

 

Kermis