Print Friendly, PDF & Email

Het tweede en laatste deel van de Stationspleinfietsenstalling is klaar. Daarmee heeft Utrecht de grootste fietsenstalling van de wereld. De stalling onder het Stationsplein biedt plek aan 12.500 fietsen. Ook loopt er vanaf dan een fietspad door de ondergrondse parkeergarage van het Smakkelaarsveld naar het Moreelsepark.

De stalling telt drie verdiepingen. Het onderste en bovenste niveau zijn voor zogenoemde dagstallers. Deze gebruikers kunnen hun fiets de eerste 24 uur gratis stallen. De begane grond is voor abonnementhouders.

Bij de bouw van de grootste fietsenstalling ter wereld moest 51.000 m3 grond worden verzet. Er is daarna 17.500 m3 beton gebruikt. Het vloeroppervlak van de stalling is ruim 21.000 m2 en de garage leunt op heipalen die bij elkaar een lengte hebben van 25 kilometer. De houten latten tegen de wand van de stalling hebben bij elkaar een oppervlakte van ruim 4.000 m2.

De gemeente Utrecht, ProRail, NS en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben geïnvesteerd in de stalling. De stalling heeft ruim 30 miljoen euro gekost. De gemeente heeft 20 procent van dit bedrag betaald.

Foto’s copyright: CU2030.nl

Lees ook: 
TRIPPS moet alternatieven voor de auto stimuleren in nieuw MaaS project Utrecht

Foto's copyright: CU2030.nl
Pitane Blue
Lees ook  Prorail: onder druk na slechte prestaties maar verbetering in zicht