Print Friendly, PDF & Email

NS zet een wel een heel opmerkelijke stap. Het vervoerbedrijf kondigde aan dat het bedrijven zoals leasemaatschappijen, touroperators en hotelexploitanten wil stimuleren treinkaartjes en abonnementen te verkopen aan hun klanten.

Eerste vormen van MaaS samenwerking binnen OV.

NS claimt de eerste vervoerder in Europa te zijn die een deel van de verkoop volledig uitbesteedt aan derden. Tot dusver had NS altijd het alleenrecht op de verkoop en bepaalde het alle reisvoorwaarden. 

NS werkt op die manier al jaren samen met partijen als Hema, Albert Heijn en Kruidvat die kaartjes met korting aanbieden aan hun vaste klanten. En dat gebeurt op de voorwaarden en onder regie van de NS. Het vervoerbedrijf bepaalt de korting die de kopers krijgen en het moment van reizen.

Volgens het FD hoopt het spoorbedrijf met het nieuwe partnermodel groepen consumenten in de trein te krijgen die zelden of nooit van het spoor gebruik maken. En het speelt in op de opkomst van de flexreiziger, de consument die soms de auto, soms de trein of de fiets neemt.

De nieuwe partners van de NS  kopen op grote schaal treinkilometers in bij de NS en verdelen die naar eigen inzicht onder hun klanten. Zij mogen zelf de prijs van een ticket of abonnement bepalen. Via bijvoorbeeld een app of de tankpas kan de klant gebruik maken van de trein.

Lees ook: Grootste fietsenstalling ter wereld in Utrecht