Print Friendly, PDF & Email

Omdat naar eigen zeggen kwaliteit bij HTS Taxi Den Haag voorop staat begint het bij een betrouwbare en snelle pinservice van de chauffeur. Afgelopen vrijdag wisten de HTS Taxi Den Haag chauffeurs wel de passagier weg te houden uit de taxi door torenhoge kosten te rekenen voor extra toeslagen.

Alleen cash betalen of de torenhoge kosten voor pinnen erbij nemen. 

Het blijft een steeds wederkerend probleem binnen de opstapmarkt. Klanten worden gedwongen achteraf op te draaien voor de extra onverwachte kosten tijdens het afrekenen of reeds in discussie te gaan met de chauffeur bij vertrek. Hier heeft de komst van de boordcomputer taxi (BCT) niets toe bijgedragen. Slecht voor het imago van de opstapmarkt. 

Omdat we vaker problemen ervaren met taxichauffeurs in Den Haag hebben we inmiddels geleerd om vooraf te informeren naar de verrassingen. Het is dus raadzaam om vooraf de vraag te stellen of men kan pinnen na afloop van de rit.

Bij aankomst in het Station Den Haag HS (Station Hollands Spoor) staan er afgelopen vrijdag rond 22.30 uur minimaal 10 taxi’s opgesteld op de taxistandplaats, overwegend van HTS Taxi Den Haag. De eerste chauffeur in de wachtrij zegt dat pinnen niet mogelijk is “geen apparaatje” en verwijst naar een van de andere chauffeurs achter hem.

De chauffeur bij de tweede wagen in de rij spreekt ons aan via zijn Mercedes Vito raampje. Pinnen is bij hem wel mogelijk maar alleen wanneer we de extra kosten betalen van € 2,-. Wanneer we hem erop aanspreken dat deze kosten in rekening brengen wettelijk verboden is, en al zeker niet deze buitensporige kosten, is het antwoord: “sorry, moet van de baas twee euro vragen “.

Omdat we vinden dat de extra kosten om te pinnen ruim 10% bedragen van de ritprijs geven we niet toe en worden ondertussen aangesproken door een derde chauffeur. Hij wil ons wel vervoeren en langs een pinautomaat rijden want zijn pinapparaat is stuk.

zelfstandige ondernemers

In een reactie laat men weten dat HTS Taxi een TTO-houder is en dat zelfstandige ondernemers rijden met de TTO vergunning (dakbord). HTS stelt dat zij niet de tarieven en regeling bepalen.  

“We willen de lezers graag attent maken op het feit dat er meer dan 100 chauffeurs met onze dakbord rijden. Mochten ze zich niet aan de regels houden, dan kunt u dit melden bij de gemeente (STH of ILT). Zij zorgen ervoor dat er maatregelen worden getroffen voor de betreffende chauffeur. U kunt deze klacht ook bij ons melden, we zullen de persoon dan schorsen of de vergunning intrekken indien nodig.”, aldus een woordvoerder.

Betalingen uit de Eurozone vallen onder deze wettelijke bepaling.

Alle consumenten kaartbetaalmiddelen die onder een vier-partijen betaalstelsel worden uitgegeven vallen onder dit verbod. Voor de Nederlandse situatie betekent dit dat de volgende kaartbetaalmiddelen hieronder vallen: een Maestro kaart – lees onze Nederlandse ‘pinpas’, een V PAY kaart – lees onze Nederlandse ‘pinpas’, de MasterCard kaart – alle varianten: prepaid, debit, credit en de VISA kaart – alle varianten: prepaid, debit, credit.

Artikel 7:520 uit het Burgerlijk Wetboek.

Deze bepaling zou het Nederlandse ondernemers verbieden om toeslagen (surcharge) te rekenen aan consumenten voor specifieke kaartbetalingen. Het maakt niet uit of de betaling plaats vindt in een winkel – op een betaalautomaat – of via het internet in een webshop, de taxi of webwinkel voor online boeken van de ritopdracht.

“Het lijkt me logischer om bij te moeten betalen voor contant afrekenen. Dat kost immers meer tijd en is risicovoller voor de chauffeurs.”

Vaststelling van de tarieven.

De prijs voor een taxirit wordt bepaald door een starttarief, de afstand en de tijdsduur van de rit. Deze tarieven zijn door het Ministerie Verkeer en Waterstaat vastgesteld in de taxiwet. In het geval van  het betreffende taxibedrijf verwijst men naar de KNV Taxi Voorwaarden met een link die geen voorwaarden vertoont.

Hoe hoog de werkelijke kosten zijn voor pinnen is niet wettelijk vastgelegd. Een gemiddelde pintransactie is doorgaans goedkoper dan een contante betaling. Hier bedragen de kosten gemiddeld €0,25 per transactie. Vaak wordt gedacht dat contante betalingen goedkoper zijn dan pinbetalingen maar dat is niet waar.

Lees ook: Taxichauffeurs mogen extra kosten in rekening brengen bij cash betalingen

HTS
HTS chauffeur: "alleen cash meneer"
Station Holland Spoor
Station Holland Spoor
Pitane Blue