Print Friendly, PDF & Email

Ondanks akkoord binnen handbereik neemt de actiedreiging bij KLM toe. De cabinevakbonden van FNV en VNC hebben de directie een ultimatum gesteld. Voor volgende woensdag moet de directie over de brug komen met een beter loonvoorstel, aldus de bonden in de brief aan personeelsdirecteur Aart Slagt.

De luchtvaartmaatschappij heeft afgelopen week een bod gedaan voor 7% meer loon. „De situatie is anders dan twee weken geleden. KLM heeft toezeggingen gedaan, onder meer om gezond de eindstreep te halen als medewerker.

Ik merk dat de actiebereidheid onder mijn mensen afneemt”, zegt Ottenhof. Volgens hem is het belangrijk dat er is toegezegd dat er meer rustdagen in de roosters komen voor medewerkers met veel nachtdiensten en vroege diensten, zodat zij voldoende hersteltijd hebben voordat hun volgende dienst begint. Het technische personeel krijgt een speciale toeslag.

KLM heeft woensdagmorgen een pamflet onder het grondpersoneel verspreid, waarin ze FNV-bestuurder Jan van den Brink oproept om de staking te stoppen. „Volgens KLM is een akkoord binnen handbereik”, zo staat te lezen.

Partner Delta, Transavia, Air France ook getroffen

Drie van de acht KLM-vakbonden zijn nog niet akkoord met het voorstel van de KLM-directie. Vakbond FNV Cabine en de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel doet niet mee aan de staking acties woensdag. Gedurende vier uur zullen vluchten voor een deel niet afgehandeld worden door het grondpersoneel. Dit treft ook vluchten van partners als Delta, Transavia en Air France.

FNV Procesindustrie stelt een ultimatum

Ook zijn de cao-onderhandelingen vastgelopen met Aircraft Fuel Supply, de brandstofleverancier op Schiphol. FNV Procesindustrie stelt een ultimatum na anderhalf jaar met moeizame onderhandelingen. De hoofdpunten zijn een goede loonontwikkeling en het behoud van leeftijdsdagen om het zware werk vol te kunnen houden.

Lees ook  Charleroi: Staking luchthavenpersoneel op laatste moment afgelast

Aircraft Fuel Supply is verantwoordelijk voor de coördinatie en distributie van kerosine op Schiphol. Het merendeel van de medewerkers is ouder dan vijftig jaar. Brandenburg: ‘Het werk is zwaar en ook de ploegendiensten trekken een zware wissel op het personeel. Daarom pleiten we in het kader van duurzame inzetbaarheid voor voortzetting van de leeftijdsdagen om het zware werk vol te kunnen houden, maar ook voor verdere maatregelen zodat mensen gezond hun pensioen kunnen halen. Dat is ook belangrijk voor de continuïteit van het bedrijf.’

De onderhandelingen zijn al in de zomer van 2018 gestart, voor de cao die op 1 januari 2019 afliep. Het voorstel van de vakbond is om met terugwerkende kracht een tweejarige cao af te sluiten, die loopt tot 31 december 2020.

Lees ook: Grondpersoneel KLM kondigt weer staking aan

KLM
KLM stewardess
FNV