Print Friendly, PDF & Email

Dit jaar organiseren 49  steden en gemeenten in Vlaanderen een Autovrije Zondag. Voor de allereerste keer doen ook alle 13 Vlaamse centrumsteden mee. Zo kunnen ruim 2 miljoen Vlamingen genieten van een dagje auto-rust en van straten vol activiteiten met ruimte voor mensen. De vrijgekomen ruimte wordt enthousiast ingepalmd door talloze lokale initiatieven, buurtfeesten, openluchtfestivals, animatie en infostands.  

Waar auto’s verdwijnen, verschijnen mensen. Logisch ook want een dag zonder koning auto doet gewoon deugd aan de oren, de longen en het hart. Recent onderzoek toont aan dat de gezondheidseffecten van luchtverontreiniging veel ernstiger zijn dan eerder aangenomen. 

Luchtvervuiling zorgt, enkel in Europa, jaarlijks voor 800.000 vroegtijdige overlijdens. Een Autovrije Zondag is de ideale gelegenheid om duurzame vervoersmiddelen te testen, zoals elektrische fietsen, e-steps en meer te leren over deelmobiliteit en openbaar vervoer. Zo verlaagt Blue-Bike dit jaar op 22 september zijn tarieven en kost een Blue-Bike lenen op alle locaties slechts €1,15 voor een rit van max. 24 uur. 

Ook buiten Vlaanderen is de Autovrije Zondag een gevestigde traditie. Zo wordt op zondag 22 september 2019 het hele Brusselse grondgebied autovrij gemaakt van 10u tot 19u. Als slotakkoord van de Week van de Mobiliteit worden er op 22 september in heel Europa autovrije zondagen georganiseerd. 

Met als grote blikvangers dit jaar Parijs, als grootste autovrije zone voor één dag ter wereld, en London met zijn eerste autovrije zondag ooit.

Lees ook: 

280 nieuwe schermen van De Lijn zeggen stipt wanneer uw tram of bus eraan komt

De Lijn Vlaanderen
Pitane Blue
Lees ook  Gentse Feesten 2024: Alles wat je moet weten over de aankomende festiviteiten