Print Friendly, PDF & Email

Tijdens ons bezoek aan Sochi waren we te gast bij de heren Dmitriy in Transportation Service Ltd. waar we zeer hartelijk werden ontvangen in zijn kantoor met de foto van Vladimir Poetin op de achtergrond. Het bedrijf is een van de grote operators van Yandex. Geen geheimen bij het beantwoorden van onze vragen voor de trotse heren Makarov en Levin, maar grote verbazing bij ons wanneer we het volledige proces van een dagdienst met elkaar doornemen.

medische controle de start en het einde van elke dienst

Wellicht is de Russische Federatie de enige plaats ter wereld waar elke chauffeur een medische controle ondergaat bij de aanvang van zijn dienst en dezelfde controle opnieuw ondergaat bij het einde van de dienst. Een medisch team van minimaal een officiële arts en een assistent zijn 24×7 aanwezig om de diensten te begeleiden. 

Naast de medische keuring voor de chauffeurs is er ook voor de wagens van zijn bedrijf een dagelijkse controle van belang. Bij aanvang van elke dienst ondergaat de wagen een volledige inspectiebeurt in een daartoe speciaal daarvoor ingerichte garage. De gemiddelde leeftijd van het Sochi wagenpark is maximaal vijf jaar oud. Dat laatste prikken we een beetje doorheen want dat is toevallig ook het aantal jaar geleden dat de Olympische Spelen plaats vonden te Sochi. Uiteraard werd toen het volledige wagenpark vernieuwd om te mogen leveren aan de Olympische organisatie.

gastvrijheid geeft ons de mogelijkheid te ondervragen

De beide heren hebben geen geheimen voor ons tijdens de lunch met plaatselijke specialiteiten die ze ons na het bezoek aan hun bedrijf hebben aangeboden. Onze tolk Anna doet haar uiterste best om onze ‘moeilijke’ vragen in het Russisch te vertalen. Immers zijn ondernemers niet altijd genegen om uit te leggen wat hun verdienmodel is en wat de chauffeurs verdienen onder het ‘regime’ van Yandex als ‘aggrigator’. 

Wij willen er achter komen wie al deze kosten voor dagelijkse medische keuring en inspectie van de wagen voor zijn rekening neemt, de ondernemer, Yandex of dat de klant dit in zijn ritprijs doorbelast krijgt. Het eerste blijkt het geval te zijn.

“De medische keuring is wettelijk en federaal vastgelegd, maar onze wagens zijn onze eigendom en die willen we ook in perfecte staat houden. Wij wachten niet tot er iets stuk gaat maar willen dit voorkomen door elke dag de vloot op veel punten te controleren. Dat bespaart ons veel geld en kopzorgen”, aldus Dmitriy.

Tijdens ons vragenvuur kijken de heren met regelmaat elkaar aan maar al snel blijkt dat ze toch openheid van zaken geven. Na afloop van de lunch nodigde de familie Dmitriy ons uit voor een traditionele wodka op hun boot en zagen wij een geweldige zonsondergang varend op de Zwarte zee.

verschillen blijven groot ondanks een wereldwijde leerschool

Wel wordt opnieuw duidelijk dat de afstand tussen federaal en regionaal beleid groot is. Het kan niet zijn dat taxibeleid gemaakt in Moskou werkt voor de volledige Russische Federatie. De verschillen tussen landen en de regelgeving gemaakt voor mobiliteit en met name taxivervoer blijven vrij groot. 

Op zich vreemd want in een wereld die in het teken staat om alles zo mooi mogelijk presenteren, kan het toch niet echt moeilijk zijn om van elkaar te leren en deze verbeterprocessen versneld uit te voeren. Maar wat wij wellicht ouderwets vinden is voor hen de meest normale zaak van de wereld.

medipoint 24×7 mogelijk een oplossing

Later had ik tijdens mijn bezoek een gesprek met Irina Zaripova, de voorzitter van de openbare raad voor de ontwikkeling van taxidiensten, en stelde haar dezelfde vraag waarom deze medische controles zo noodzakelijk blijven.

“deze controles schrappen zou te veel vragen oproepen bij de klant over het beleid inzake veiligheid van de burger. De controles gelden voor iedereen in vervoer en werden ooit ingevoerd tijdens de Sovjettijd toen de overheid volle verantwoordelijk nam voor het welzijn van iedere burger. Toch denken wij er aan om op termijn te experimenteren met oplossingen zoals Medipoint 24×7”, aldus Zaripova.

Deze kasten kan je een beetje vergelijken met onze foto kiosk waar de chauffeur zelf de blaastest en bloedproef kan uitvoeren onder het toeziende oog van de camera. Wellicht een tussenstap naar betere oplossingen voor het afschaffen van een dure procedure.

Lees ook: Yandex, zelfde werkwijze in een andere verpakking

Mr. Dmitriy - Soshi
dagelijkse controle wagens
in gesprek samen met onze tolk Anna
Dmitriy Levin - Gerrit Saey
Irina V. Zaripova