Print Friendly, PDF & Email

De Peruaanse luchtvaartmaatschappij Peruvian Airlines stopt tijdelijk met vliegen en kan wellicht de vijfde luchtvaartmaatschappij in korte tijd worden die failliet gaat.  Ook voor XL Airways is het doek inmiddels gevallen. Voor de Peruaanse luchtvaartmaatschappij is het een samenloop van omstandigheden. Het bedrijf wilde twee commerciële vliegtuigen invoeren maar de wet inzake tijdelijke invoer bestaat niet in Peru. Hierdoor liet de douane beslag leggen op de rekeningen van Peruvian Airlines.

XL Airways kan ondertussen wel definitief de geschiedenisboeken in. De ondernemingsrechtbank verwierp het enige overnamebod. Eind september stopte XL Airways reeds de ticketverkoop. De Franse prijsvechters hebben het momenteel moeilijk want eind september viel ook het doek voor Aigle Azur.

Omvallen van maatschappijen slecht voor Brussel

Brussel Airport heeft in september ruim 2,5 miljoen passagiers verwerkt, maar dat zijn er veel minder dan waar rekening werd mee gehouden. Diverse faillissementen en stakingen liggen aan de basis van deze slechte maandcijfers waardoor het 1.8% minder reizigers verwerkte dan een jaar daarvoor in dezelfde periode. Naast tegenvallende passagiersaantallen werd ook aanzienlijk minder vracht verwerkt. De luchthaven verwerkte 12.3% minder vracht dan een jaar eerder.

Britse regering wil aanpassingen van de regelgeving

Door al deze onvoorziene tegenvallers wil de Britse regering aanpassingen van de regelgeving. Vooral het omvallen van Thomas Cook, waarbij alle gestrande reizigers dienden te worden teruggehaald was een flinke financiële strop. De Britse regering en de Civil Aviation Authority huurden externe vliegtuigen in om iedereen veilig thuis te krijgen.

De regering stelt voor de regelgeving zo aan te passen dat in dergelijke situaties de toestellen en de crew toch nog kunnen vliegen om de gestrande passagiers naar huis te brengen. Het huidige systeem zet de vliegtuigen en de bemanning meteen aan de grond.

Het is niet duidelijk wie binnen dit voorstel dan wel moet opdraaien voor de kosten. Leveranciers van bijvoorbeeld de catering, brandstof en de bagage afhandelaars willen uiteraard zekerheid hebben over het betalen van de facturen die worden verzonden na het faillissement.

Lees ook: Faillissement Sloveense Adria Airways raakt SWISS

 

Pitane Blue