Volgens de Vlaamse Ombudsdienst waren er nog nooit zoveel openbaar vervoer klachten over afgeschafte bussen. “Het tekort aan buschauffeurs moet dringend worden opgelost”, zegt de Vlaamse Ombudsman. Vorig jaar werden 200.000 busritten geschrapt, de helft meer dan in 2017. En er kwamen zo’n 14.000 klachten binnen bij de klantendienst over de stiptheid van bussen en trams. Dat is zowat een kwart van alle klachten.

Wim De Maeseneer van de VRT nieuwsdienst verdiept zich verder in de zaak en stelt vast dat men bij De Lijn  het probleem kent. Dat er zo veel bussen worden afgeschaft, heeft simpelweg te maken met een groot tekort aan buschauffeurs. Een probleem dat al veel langer aansleept en dat De Lijn momenteel probeert op te lossen. 

“We zijn heel hard aan het werken om dat tekort weg te werken. Dit jaar hebben we al meer dan 450 chauffeurs aangetrokken. En dat gaan we ook de komende maanden nog doen.”, zegt personeelsdirecteur Filip Claes in “De Wereld Vandaag” op Radio 1.

Claes vertelt verder dat de grootste oorzaak voor het tekort aan openbaar vervoer chauffeurs de vergrijzing is. De Lijn heeft heel wat chauffeurs die op pensioen gaan en tegelijk komen er hier en daar ook buslijnen bij waardoor ze extra chauffeurs moeten hebben. Maar De Lijn beseft ook dat het beroep aantrekkelijker moet worden. Daarom hebben ze bijvoorbeeld een nieuw planningssysteem uitgerold waarbij openbaar vervoer chauffeurs hun werkrooster zelf meer kunnen bepalen.

Lees ook: 280 nieuwe schermen van De Lijn zeggen stipt wanneer uw tram of bus eraan komt

Inge Debruyne - woordvoerder De Lijn
Print Friendly, PDF & Email