Print Friendly, PDF & Email

De 40% korting tijdens de middagspits die sommige abonnementhouders met een voordeelurenkaart nog hebben, Verder wordt achteraf betalen via een automatische incasso (NS Flex) voor bijna alle abonnementen standaard. Reizigers hoeven niet meer van tevoren bij een automaat saldo op hun ov-chipkaart te zetten, maar krijgen aan het einde van de maand een factuur. De borg van €10 op een ov-kaart verdwijnt en alle abonnementen worden per maand opzegbaar.

“NS wil reizen met het OV makkelijk maken, zonder borg en zonder opladen van de OV-chipkaart. We hebben goed geluisterd naar reizigers en naar de adviezen van consumentenorganisaties om onze abonnementen simpeler te maken. Met deze update bieden we reizigers meer gemak en flexibiliteit en zijn we bovendien voorbereid op toekomstige manieren van betalen in het OV.”, aldus Tjalling Smit – Raad van Bestuur van NS.

Ruim 700.000 houders van een NS-Voordeelurenabonnement raken vanaf 2021 hun recht op korting in de avondspits kwijt (16.00-18.30 uur). Dat is een van de gevolgen van het snoeien door de vervoerder in de verschillende abonnementsvormen. Het aantal abonnementsvormen wordt daarbij teruggebracht van 22 naar 11.

Ook voor 60-plussers die gebruikmaken van keuzedagen veranderen er een aantal zaken. Nu nog is het zo dat zij zeven dagen per jaar extra voordelig kunnen reizen met een Voordeelurenabonnement. Deze keuzedagen zijn vanaf 2021 alleen nog geldig in de daluren. Daarmee is het niet meer mogelijk met extra korting te reizen in de avondspits.

Reizigersorganisatie Rover, die een omvangrijk advies uitbracht aan de vervoerder, is positief over het plan om de abonnementen om te zetten naar NS Flex.

“Geen gedoe meer met saldo laden, zodat het product nog aantrekkelijker wordt. Het NS Flex-abonnement wordt ook goedkoper”, zegt een woordvoerder.

Na de verandering wordt NS Flex ook beschikbaar voor alle NS-abonnementen. Zo krijgen de abonnementen Altijd Vrij, Traject Vrij, Weekend Vrij, Dal Vrij en Altijd Voordeel standaard NS Flex.

Lees ook  Werkbezoek: Koning en staatssecretaris Heijnen bezoeken onderhoudsbedrijf NS

Lees ook: Volgens Rover is reiziger producent en eigenaar van ov-data