Print Friendly, PDF & Email

Ten behoeve van het ronde tafelgesprek in de Tweede Kamer met als actueel thema “toegang tot ov-data”  heeft Rover haar standpunt bepaald. Met het rondetafelgesprek wil men onderzoeken wat de belemmeringen zijn voor het delen van data en mogelijke oplossingen daarvoor.

Volgens directeur Freek Bos van Reizigersvereniging Rover blijft de reiziger eigenaar van de data. Een reiziger is producent van data. Middels check- in en outs wordt data over het gebruik van een specifieke reiziger geproduceerd. Het is logisch en vanzelfsprekend dat de producent ook eigenaar van de data is en blijft. Een van de gedachten achter MaaS is dat persoonlijke aanbiedingen worden gedaan op basis van reisgedrag. 

De app waar de reiziger klant is, heeft altijd een voordeel. Zij kennen immers het reisgedrag het beste. Wil een reiziger wisselen dan staat de andere aanbieder altijd achter omdat deze geen inzage heeft in het reisgedrag. Een reiziger moet zijn data daarom mee kunnen nemen naar een andere MaaS-aanbieder. 

Deze controle over de eigen data zou uitgangspunt moeten zijn bij MaaS. Een reiziger zou ook, zodra de betaling is gedaan, het recht moeten hebben al zijn eigen data te laten verwijderen bij de MaaS-aanbieder. Dit moet op een toegankelijke manier worden aangeboden.

Privacy van de reiziger garanderen

Rover wil de privacy van de reiziger garanderen. De data die de reiziger aan een MaaS-aanbieder toevertrouwd, mag alleen in dat kader gebruikt worden. 

“De reiziger die zijn reisdata levert aan een MaaS-partij krijgt daar een reismogelijkheid voor terug. Het is echter zaak dat de reiziger te beschermen tegen uitwassen van grote databedrijven waarbij het verzamelen van data voorop staat in plaats van de reis van de reiziger.”

De reiziger heeft allereerst behoefte aan reisinformatie. Het betreft de dienstregeling, de actuele aankomsttijden, het type voertuigen, de prijs van een rit etc. Deze data is via de zogenaamde NDOV-loketten voor iedereen beschikbaar als open data. Bij deze basisinformatiestromen worden geen gegevens van de reiziger gedeeld.

Het beschikbaar stellen van deze data heeft gezorgd voor het makkelijker plannen van de deur-tot-deurreis. Toepassingen die met de open data zijn ontwikkeld door een niet-OV-partij zijn steeds vaker terug te vinden in de apps van de vervoerders. 

Voorbeelden zijn de treinradar en informatie over toegankelijkheid van haltes. Over het algemeen is dit goed geregeld. Het is een doorlopend proces om nieuwe basisinformatiestromen open beschikbaar te maken. Grootste aandachtspunt is het verbeteren van de kwaliteit van de data bij verstoringen.

Lees ook: De vraag naar Translink reizigersdata is zeer groot

bos
Freek Bos - directeur Rover
ICNG-B Treinstel