Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Het faillissement van MaaS Global, bekend van de mobiliteitsapp Whim, is een cruciale wending voor de mobiliteitssector.

Het Finse bedrijf Maas Global, bekend van de Whim-app, heeft faillissement aangevraagd, zoals gemeld door het faillissementsregister beheerd door het Finse centrum voor juridische registers. Dit volgt op een aankondiging aan het begin van maart over het stopzetten van de Whim-app, die sinds de oprichting in 2015 bekend stond om het bundelen van diverse vervoersdiensten zoals openbaar vervoer, taxi’s, stadsfietsen, elektrische steps, deelauto’s en huurauto’s. 

Ondanks ongeveer 10.000 actieve maandelijkse gebruikers in Helsinki, was het bedrijf al lange tijd verlieslijdend, met een verlies van meer dan 9,3 miljoen euro op een omzet van 3,8 miljoen euro in 2022, en had 38 mensen in dienst. Ondanks de indrukwekkende investering van € 149 miljoen door grote spelers zoals BP Ventures, Toyota en Mitsubishi, kon het Finse bedrijf de economische realiteit niet het hoofd bieden. Dit incident benadrukt de inherente uitdagingen van Mobility as a Service (MaaS) en werpt licht op de moeilijke weg naar een duurzaam bedrijfsmodel in deze innovatieve sector.

MaaS Global profileerde zich als pionier in de mobiliteitssector met het streven om stedelijke reizen te vereenvoudigen door middel van hun Whim-applicatie. Deze app bood gebruikers een geïntegreerde oplossing voor het plannen en boeken van verschillende vervoerswijzen via een enkel platform. Na een veelbelovende start in steden als Wenen, Antwerpen, Helsinki en Tokio werd het bedrijf geconfronteerd met financiële tegenvallers. Met een verlies van €9,3 miljoen op een omzet van €3,8 miljoen in 2022, illustreren de cijfers de uitdagingen om een duurzaam bedrijfsmodel te realiseren.

dankbaar

Het nieuws kwam ook naar buiten door een emotionele aankondiging van Esra Özbay, Chief Investment Relations Officer (CIRO) en COO van MaaS Global. “Samen met Sampo Hietanen, de vader van het MaaS-concept, en hun team, heeft Özbay een traject afgelegd dat ondanks uitdagingen, voor altijd hun trots zal blijven.”

Lees ook  Zelfrijdende auto's: een revolutie met een duur prijskaartje

"Here’s to the next chapter, carrying forward the spirit of innovation and the friendships we’ve made. Let’s see where the journey takes us next."

In de aankondiging spreekt Özbay met zowel zwaarte als dankbaarheid over het einde van MaaS Global. Ze benadrukt de dromen waarmee zij en Hietanen het project begonnen, de veranderingen die ze wilden doorvoeren in de mobiliteitssector, en de onvermijdelijke hobbels op de weg. Ondanks dat niet alles liep zoals gepland, blijft Özbay trots op wat het team samen heeft bereikt. 

Helsingin Sanomat meldt dat het bedrijf ongeveer 10.000 actieve gebruikers had in Helsinki. Het bedrijf leed in 2022 een verlies van €9,3 miljoen, met inkomsten van €3,8 miljoen in datzelfde jaar, volgens het laatste financiële rapport. Volgens LinkedIn-data is het aantal werknemers van het bedrijf gedaald van een piek van 120 personen in januari 2020 naar 28 in de laatste maand.

problemen

De problemen van MaaS Global weerspiegelen een bredere transformatie binnen de mobiliteitssector, waar start-ups te maken krijgen met economische veranderingen, fusies en herstructureringen. De zoektocht naar levensvatbare bedrijfsmodellen dwingt bedrijven hun strategieën te herzien, wat vaak resulteert in ontslagen en drastische personeelsreducties. Van 120 werknemers in januari 2020, daalde het aantal medewerkers van MaaS Global tot 28 in de laatste maand, een trend die sectorbreed zichtbaar is.

(Tekst loopt door onder de foto)
Sampo Hietanen
Foto: MaaS Global Ltd, Sampo Hietanen

Sampo Hietanen, een van de pioniers achter het MaaS-concept, was de oprichter en CEO van MaaS Global. Hij wordt breed erkend als een visionair binnen de mobiliteitssector, met een sterke overtuiging dat de toekomst van stedelijke mobiliteit ligt in het aanbieden van geïntegreerde mobiliteitsdiensten die toegankelijker, efficiënter en duurzamer zijn dan de traditionele, op eigendom gebaseerde modellen.

Hietanen heeft een achtergrond in civiele techniek en heeft een aanzienlijke impact gehad op de manier waarop steden en bedrijven denken over transport en mobiliteit. Door zijn leiderschap heeft MaaS Global een belangrijke rol gespeeld in het vormgeven van het debat en de praktijk rondom Mobility as a Service, ondanks de financiële en operationele uitdagingen waarmee het bedrijf te maken kreeg.

Lees ook  Zelfrijdende auto's: een revolutie met een duur prijskaartje

"Precies 8 jaar geleden waren we druk bezig met het creëren van de eerste release van Whim, wat de norm zou worden voor zijn gebruikersgerichte ontwerp, en de eerste commerciële MaaS-abonnementsservice. Het verbaast me dat de UX-benchmark nog steeds standhoudt. Zoveel fantastische collega's hebben bijgedragen. Ik denk dat die speelsheid in het product zichtbaar was. Helaas waren we waarschijnlijk schuldig aan het proberen om van nul naar één te gaan in één stap – de transportmarkt is gefragmenteerd en beweegt trager dan een wendbare start-up."

Ondanks de ineenstorting van MaaS Global, lijkt de toekomst van MaaS niet somber. De effectiviteit van MaaS-applicaties en hun rol in stedelijke reisplanning blijven een prioriteit voor veel steden. Een studie uitgevoerd in Zürich benadrukt de positieve impact van het aggregeren van vervoersdiensten via een enkele applicatie, wat toegang tot verschillende vervoersmodi vergemakkelijkt en hun gebruik kan aanmoedigen.

Het faillissement van één bedrijf, hoe emblematisch ook, trekt de levensvatbaarheid van het MaaS-concept zelf niet in twijfel. Integendeel, het onderstreept het belang van voortdurende reflectie op bedrijfsmodellen en implementatiestrategieën die zijn aangepast aan dit complexe en voortdurend evoluerende ecosysteem. De mobiliteitsindustrie bevindt zich op een strategisch kruispunt, waar innovatie, samenwerking tussen verschillende spelers (publiek, privaat, start-ups, grote groepen) en aanpassing aan de werkelijke behoeften van burgers een beslissende rol zullen spelen.

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
MaaS