Print Friendly, PDF & Email

Sophie Dutordoir, CEO van spooruitbater NMBS, haalt in een interview in De Tijd zwaar uit naar de federale regering. Dutordoir staat ondertussen 2,5 jaar aan de top van de NMBS. De komende weken moet ze een nieuw sociaal akkoord sluiten met de vakbonden, wat geen sinecure zal worden, want de bonden lieten al weten dat ze geen millimeter willen bewegen naar langer werken.

“Er is geen visie op mobiliteit en spoor, geen investeringsplan én geen geld. Er gebeurt niets. We werken ons hier kapot, maar het is aanmodderen in de marge.”

De spoorbaas haalt in het interview volgens NWS ook zwaar uit naar de Belgische federale regering. De NMBS wacht al sinds 2012 op een nieuwe beheersovereenkomst.

“We werken ons hier kapot, om kleine stapjes vooruit te zetten. Terwijl van mij verwacht wordt dat ik diepgaande hervormingen doe richting een modern spoorbedrijf. Het spijt me, maar in deze context kunnen NMBS en Infrabel niet meer doen dan werken in de marge. Ik verwacht dat de regering werk maakt van de mobiliteit op het spoor.”

In De Tijd benadrukt Dutordoir dat ze niet wil raken aan bestaande vaste benoemingen, noch aan verworven rechten. Eén van de grote problemen is dat al onze regels rond arbeid, lonen, promotie of tuchtsancties nog gebaseerd zijn op het regime van 1926.  Er bestaan ook honderden premies. Mensen hebben hier recht op een premie als ze tijdens de werkuren met een dienstwagen van de ene plek naar de andere rijden.

Lees ook: Parkings aan stations steeds vaker betalend

Lees ook  Shuttel: fietsen naar werk wint terrein op openbaar vervoer
NMBS