Print Friendly, PDF & Email

TUI kocht de namen Neckermann en Vrij Uit uit de failliete boedel van Thomas Cook Nederland, samen met een uitgebreide klantendatabase. TUI Nederland-topman Arjan Kers verwacht zo 150.000 nieuwe klanten in te lijven. TUI verzorgt volgens hem totaal nu voor ruim 1,7 miljoen Nederlanders de vakantie. In de jaren 90 verkocht de ANWB Vrij Uit aan de Duitse touroperator Neckermann, die later opging in het Europese reisconcern Thomas Cook. 

De reisorganisatie overweegt om de naam Vrij Uit voor autovakanties nieuw leven in te blazen. Vrij Uit was vroeger als ANWB-dochter een begrip onder Nederlandse toeristen die graag met eigen vervoer op pad gingen in Europa. De ANWB deed in oktober 1997 zijn touroperator Vrij Uit volledig over aan de Duitse reiscombinatie NUR Touristic/Neckermann.

De ANWB dacht dat Vrij Uit onder de hoede van de Duitsers beter kon inspelen op ontwikkelingen in de Europese reismarkt. De toeristenbond vond dat Vrij Uit daarom minder goed paste binnen de activiteiten van de organisatie. De ANWB wilde zichzelf vooral richten op het Nederlandse publiek en de Nederlandse markt.

Groen licht Autoriteit Consument & Markt

De Autoriteit Consument & Markt (ACM), die in de gaten houdt of bedrijven niet een monopoliepositie krijgen, moet nog groen licht geven. De reisorganisatie bezit de merken TUI en KRAS. Ook heeft het bedrijf een eigen luchtvaartmaatschappij, TUI fly, en werkt de organisatie met 140 eigen reisbureaus en 120 mobiele reisadviseurs. TUI verzorgt jaarlijks voor 1,7 miljoen reizigers een vakantie.

Lees ook: van Bruggen ziet ANWB met een derde groeien

Lees ook  ANWB: Ondernemers kiezen massaal voor deelmobiliteit
ThomasCook