Print Friendly, PDF & Email

Hoewel van Bruggen het buitengewoon triest vindt, vindt hij het ook een hele prestatie dat Thomas Cook failliet is gegaan. Van Bruggen is ervan overtuigd dat de reistak van de ANWB met een derde zal kunnen groeien door het marktaandeel over te nemen dat Thomas Cook achterlaat.

Ik kan me niet voorstellen dat we daar niets aan over zullen houden“, zegt hoofddirecteur van de ANWB en voorzitter van de Mobiliteitsalliantie Frits van Bruggen in BNR Zakendoen. 

De grote vraag is hoe het kan het dat zo’n groot bedrijf ten onder gaat, terwijl we wereldwijd meer dan ooit op reis gaan? In tegenstelling tot de meeste concurrenten is Thomas Cook ook eigenaar van de producten die ze aanbieden zoals eigen vliegtuigen, eigen hotels en eigen reisbureaus. Dat betekent maandelijks hoge vaste lasten.

Het bedrijf ging veel te laat op internet en bleef veel te lang met fysieke reiswinkels in de steden en dorpen zitten. De consument is zijn eigen reisbureau geworden en heeft geen reisbureau meer nodig.

Terwijl duizenden medewerkers hun baan kwijt zijn steken er nu ook verhalen de kop op dat de leidinggevenden zich verrijkt hebben met hoge bonussen, iets waar de Britse overheid inmiddels een onderzoek heeft naar gestart.

De feiten op een rijtje

Het van origine Britse bedrijf Thomas Cook vroeg in de nacht van 22 op 23 september faillissement aan in het Groot-Brittannië. Hierdoor ontstaat er plotsklaps veel verwarring. Er waren op dat ogenblik ruim 600.00 mensen op vakantie met Thomas Cook, waaronder 10.000 Nederlanders.

De SGR komt officieel pas in actie zodra Thomas Cook en Neckermann Reizen hun faillissement bij de rechtbank hebben aangegeven, maar de stichting is al sinds 23 september druk bezig met het nemen van allerlei voorzorgsmaatregelen. Ook had de SGR een noodnummer in het leven geroepen.

De populairste bestemming van de klanten van Thomas Cook is Spanje. Vooral op de Canarische eilanden en de Balearen zijn veel hotels aangesloten bij de Britse reisorganisatie. Ook voor Griekenland zullen de effecten niet gering zijn. Ook daar zijn nu tienduizenden toeristen, die bij Thomas Cook hadden geboekt, gestrand. De meeste daarvan, zo’n 20.000 zitten op Kreta.

Lees ook: Busbouwer Wrightbus heeft faillissement aangevraagd

ANWB Sneek
ANWB Sneek
ThomasCook
Thomas Cook