Print Friendly, PDF & Email

De Noord-Ierse busbouwer Wrightbus heeft faillissement aangevraagd. Door de problemen bij het bedrijf, dat bekend is van de rode dubbeldekkerbussen die het heeft gebouwd voor Boris Johnson in diens tijd als Londense burgemeester, gaan direct 1200 banen verloren, zo bevestigde de curator woensdagmiddag.

Het bedrijf Wrightbus kampt met cashflowproblemen en was op zoek naar investeringen of een nieuwe eigenaar. Het bedrijf, dat de laatste Britse busfabrikant is, staat vooral bekend om de bouw van de nieuwe Routemaster, bekend als de ‘Boris Bus’.

Afgelopen week klapten de overnamegesprekken die Wrightbus voerde met het Chinese Weichai en de Britse ondernemer Jo Bamford. Daarmee werd het tweede grote faillissement van de week in het Verenigd Koninkrijk onvermijdbaar, na het bankroet van Thomas Cook afgelopen maandag.

In 2016 besloot de nieuwe Londense burgemeester Sadiq Khan de aanschaf van de nieuwe bus te staken. DUP-parlementariër Ian Paisley noemde het omvallen van de busmaker ‘een enorme tragedie’ voor de 1400 medewerkers van het bedrijf ‘en nog eens 1700 werknemers bij toeleveranciers’, zo zei hij tegen media.

Wrightbus werd opgericht na de Tweede Wereldoorlog en beleefde zijn hoogtijdagen in 2012, toen de toenmalige Londense burgemeester Johnson zeshonderd nieuwe bussen voor de Britse hoofdstad bestelde.

De familie Wright, die in 1946 Wrightbus oprichtte, zei dat “wereldwijde veranderingen van diesel naar elektrisch in bustechnologie de vraag naar bussen in het VK sterk hebben doen dalen”.

Deze nieuwe Wrightbus ‘Routemaster-bussen’ moesten een groene en moderne versie zijn van de traditionele rode dubbeldekkers, inclusief een platform achterop de bus waarmee passagiers konden in- en uitstappen.

Lees ook: No deal Brexit heeft gevolgen voor mobiliteit

Wrightbus
Wrightbus