Liefst 38 procent van het vliegverkeer vanaf Schiphol vloog naar een bestemming niet verder dan 750 kilometer. In totaal gaat het jaarlijks om ruim 200.000 vluchten van en naar Nederlands grootste luchthaven. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Royal HaskoningDHV in opdracht van milieuorganisatie Greenpeace.

Vooral Londen is een populaire bestemming. Het hele jaar door vertrekt er gemiddeld iedere twintig minuten een vlucht naar de Engelse hoofdstad. Zo vlogen er bijna 2,6 miljoen mensen vanuit Nederland naar een van de zes luchthavens van Londen.

Volgens ingeweide bronnen is de totale CO2-emissie van vertrekkende korte vluchten vanaf Nederlandse luchthaven vorig jaar 1,78 megaton. Worden ook aankomende korte vluchten meegerekend, dan gaat het om 3,48 megaton CO2-uitstoot.

Jaarlijks zo’n 89.000 korte vluchten schrappen

Door alleen al het bestaande spoor, de internationale dienstregeling en de ticketservice te verbeteren verdubbelt het aantal treinpassagiers voor 31 Europese bestemmingen. Daarmee kunnen er jaarlijks zo’n 89.000 korte vluchten op Schiphol worden geschrapt. 

Dat blijkt uit een studie van ingenieursbureau Royal HaskoningDHV in opdracht van Greenpeace, Natuur en Milieufederatie Noord-Holland en Natuur & Milieu. Als internationaal treinreizen verbeterd wordt, is het uitbreiden van de luchtvaart in Nederland helemaal niet nodig.

Lees ook: Schiphol zet in op toename woon-werk verkeer per fiets

KLM
KLM vloot te Schiphol
5040SchipholAutBrug
Schiphol volautomatische brug
Print Friendly, PDF & Email
Lees ook  Amerikaans departement Transport slaat alarm nu JetBlue dreigt uit Schiphol te worden gezet