Print Friendly, PDF & Email

Uber rapporteerde donderdag schokkende cijfers over ongewenst seksueel gedrag. Tijdens of na autoritten met Uber heeft het taxibedrijf alleen al in de Verenigde Staten in 2017 en 2018 5981 meldingen ontvangen van ongewenste intimiteiten, uiteenlopend van aanrakingen tot verkrachtingen. Er vielen negentien doden door fysiek geweld, onder wie acht passagiers en zeven chauffeurs. Bij verkeersongelukken waarbij Uber was betrokken was vielen 97 doden.

Het beursgenoteerde taxibedrijf heeft de afgelopen jaren meerdere maatregelen genomen om de situatie te verbeteren. Zo zit sinds kort in de app een knopje om 112 te bellen. Reizigers wordt er nadrukkelijk op gewezen of het opgegeven kenteken en de bijbehorende chauffeur voor komen rijden. Bij Uber werken nu driehonderd mensen aan maatregelen en hulpmiddelen om de veiligheid van passagiers en chauffeurs te verhogen.

Opeenvolgende negatieve berichten

Uber mag weer in beroep gaan nadat Transport for London (TfL), de vervoersautoriteit van Londen, Uber geen nieuwe vergunning afleverde. Omdat de huidige vergunning zondag afliep, betekent dit dat de taxidienst niet meer in de Britse hoofdstad mag rijden. Zolang dat beroep loopt, wat maanden kan duren, kunnen de auto’s van het bedrijf in Londen blijven rijden.

Uber heeft het bedrijf gereorganiseerd en bestaat nu uit vijf divisies: taxiritten, eten bezorgen, vracht, overige (fietsen, steppen, OV-software) en de advanced technology group. Deze laatste betreft het onderzoek naar zelfstandig rijdende auto’s en vliegende auto’s, projecten waarin Uber samen met enkele partners miljarden onderzoeksgeld investeert.

Lees ook: Exit na weigeren nieuwe vergunning in Londen voor Uber

Lees ook  Uber in het nauw: aanklacht wegens bedrijfsspionage in Australië