De regionale rechtbank in Frankfurt heeft een vordering tot schadevergoeding, ingesteld door Taxi Deutschland tegen Uber B.V., beoordeeld. Het bedrijfsmodel van Uber is illegaal in Duitsland, oordeelde de rechter. Uber mag geen trips in Duitsland bemiddelen omdat het in Amsterdam gevestigde bedrijf Uber B.V. geen vergunning heeft voor personenvervoer in Duitsland.

Gisteren heeft de regionale rechtbank van Frankfurt het langverwachte vonnis uitgesproken in de zaak tegen Uber B.V. Taxi Deutschland e.G. had Uber aangeklaagd omdat Uber niet de vereiste goedkeuring voor personenvervoer heeft volgens de Duitse Wet Personenvervoer. Ook geeft het bestellingen niet door aan de bedrijfsvestiging van het huurautobedrijf waarmee het samenwerkt. In plaats daarvan landen de bestellingen van Uber rechtstreeks in de huurauto’s die nog niet zijn teruggekeerd op hun bedrijfsvestiging. De rechter gaf Taxi Deutschland op alle drie punten gelijk.

Uber mag daarom geen ritten meer bemiddelen. Om de beslissing uitvoerbaar te maken, moet Taxi Deutschland een borg van  150.000 euro deponeren bij de rechtbank. Dit gebeurt waarschijnlijk begin januari. Vanaf dat moment kunnen individuele overtredingen van Uber worden bestraft met administratieve boetes tot maximaal 250.000 euro.

Uber gaf bij Bloomberg aan het oordeel te zullen bestuderen “en we bekijken de volgende stappen om onze dienstverlening te blijven bieden in Duitsland,” aldus Tobias Froehlich, communicatiechef van Uber in Duitsland. “We werken met vergunde huurauto-ondernemers en hun professionele chauffeurs en we willen op de lange termijn een echte partner zijn voor Duitse steden.”

Over de beslissing van de regionale rechtbank zei de secretaris van de federale taxiorganisatie, Michael Oppermann, echter dit in de media: “We verwelkomen de uitspraak, omdat de regionale rechtbank in Frankfurt duidelijk heeft gemaakt dat het Uber-systeem illegaal is in Duitsland. De rechtbank oordeelde dat het klagende taxibedrijf in alle opzichten gelijk had: Uber heeft geen vergunning, maar heeft die wel nodig, het bedrijf bedriegt klanten bij het plaatsen van de bestelling en Uber schendt de verplichting voor huurauto’s om terug te keren op de bedrijfszetel voor een nieuwe rit wordt uitgevoerd. Dat bleek ook uit de mening van de jury.”

Lees ook  Amsterdamse taxisector gaat op de schop als het aan wethouders ligt

“Wij dringen er daarom bij Uber op aan zijn illegale activiteiten onmiddellijk stop te zetten. Als Uber legaal op de Duitse markt actief wil zijn, is dit op elk moment gemakkelijk mogelijk. Het is vanzelfsprekend dat de Duitse wetgeving, die dient ter regulering van een scala van mobiliteitsdiensten en de veiligheid van passagiers beschermt, moet worden nageleefd, Uber moet, net als iedereen, deze normen respecteren.”

“Dit is niet de eerste keer dat Duitse rechters Uber terugfluiten. Sinds zijn verschijning op de Duitse markt heeft Uber herhaaldelijk de Duitse wet overtreden. Helaas kan niet worden aangenomen dat de ritbemiddeling onmiddellijk zal worden gestopt. Uber zal bescherming zoeken bij hogere autoriteiten en vermoedelijk ook alle mogelijke beroepen gebruiken. Desalniettemin is dit oordeel een belangrijke stap en laat het zien dat naast de politieke beïnvloeding ook het juridische gevecht belangrijk is voor de bestrijding van illegale praktijken.”

Lees ook: Exit na weigeren nieuwe vergunning in Londen voor Uber

Personenvervoer Magazine
gelezen in Personenvervoer Magazine
Print Friendly, PDF & Email