De inwoners van Friesland hebben een sterke band met het culturele erfgoed van hun provincie. Het volledige softwarepakket voor taxibedrijven van het Eindhovense Pitane BV is vanaf nu beschikbaar in de Friese taal als een van de zeven nieuwe talen waarin de software beschikbaar is. 

Aan bijna 28.000 Friezen is gevraagd welke taal ze thuis spreken en hoe goed ze het Fries beheersen. Een respons van ruim 35% geeft aan dat de Friese taal een levendig onderwerp is. Bijna 95% van alle inwoners van Fryslân kan het Fries vrij aardig tot heel goed verstaan, waarvan ruim 60% zelfs heel goed. Slechts 6% van de inwoners verstaat het Fries met moeite of helemaal niet.

innovatie in planning en gebruiksgemak

Pitane BV wil niet alleen de naam hebben het beste planpakket op de markt te zijn, maar volgens de makers gaat innovatie verder dan enkel de functionaliteit. Iedereen moet de software kunnen gebruik in zijn eigen taal. Ruim de helft van de Friese bevolking heeft het Fries als moedertaal.

Eerder werd op initiatief van HR-dienstverlener Parsec uit Leeuwarden door AFAS Software een loonstrook in de Friese taal ontwikkeld. Net als in de Pitane Mobility software kan men op medewerkerniveau bepalen of iemand een Nederlandse of een Friese taal wenst te gebruiken.

“Vanuit de Nederlandse overheid wordt het gebruik van de Friese taal gepromoot. Vanzelfsprekend hebben ook de provincie Friesland en de Friese gemeenten het Fries hoog in het vaandel staan. Toch voert in het regionale bedrijfsleven het Nederlands de boventoon. Wij vonden het daarom tijd voor een loonstrook in het Fries”, zegt Leo Koppelaar, Commercieel Directeur bij AFAS Software.

Ook Microsoft heeft eind vorig jaar ondersteuning voor een Friese spellingscontrole toegevoegd aan zijn kantoorsoftware Word, Excel, PowerPoint en de e-maildienst Outlook. Eerder werd ondersteuning voor het Fries al toegevoegd aan Facebook, de internetbrowser Firefox, de vertaaldienst Google Translate en de toetsenbordapps Swiftkey en Gboard.

Lees ook  Pitane Mobility bereidt zich voor op de toekomst met Open Core model

Lees ook: Pitane Mobility biedt dynamische wagenplanning

Print Friendly, PDF & Email