Print Friendly, PDF & Email

Vervoersbedrijf TCR Group in Middelburg van de familie Hage is maandag door de rechtbank failliet verklaard op verzoek van de bewindvoerders. Het bedrijf verkeerde al een tijd in financiële problemen. Op 31 januari jl. verleende de rechtbank nog uitstel van betaling. Volgens curatoren Folkert Hiemstra en Jan de Meester (Van Boven Advocaten, Middelburg) wordt alles gedaan om te zorgen dat de busjes voor het leerlingenvervoer en het Wmo-vervoer zoveel mogelijk kunnen blijven rijden.

Onderhandelaar Tjeerd Orie van CNV Vakmensen spreekt van een zorgelijk scenario.

“Met het faillissement van alle BV’s worden alle 1.300 werknemers, van Zeeland tot de Waddeneilanden, in de onzekerheid rond TCR meegezogen. En uiteraard treft dit alle klanten die echt afhankelijk zijn van het vervoer: leerlingen, gehandicapten, ouderen. We hadden liever gezien dat de bewindvoerders vandaag met een positiever scenario waren gekomen.”

Verschillende gemeenten laten weten dat voor dinsdag het vervoer is geregeld en de busjes gewoon rijden. “We zijn ons zeer bewust van het maatschappelijk belang van het vervoer van leerlingen en kwetsbare groepen. We doen ons best om te waarborgen dat dit vervoer door kan blijven gaan”, aldus curator Hiemstra in dagblad PZC. Vakbond CNV heeft begrepen dat de bewindvoerders gesprekken voeren met overnamekandidaten. In afwachting daarvan wordt er volgens de bond de komende weken gewoond doorgereden.

Bij de failliete TCR Group werken 1.300 mensen. Het bedrijf is in het hele het land actief in het OV (ondermeer in onderaanneming voor Arriva en Connexxion), doelgroepenvervoer en touringcarvervoer. De vakbonden hebben later deze week overleg met de centrale ondernemingsraad van TCR. FNV en CNV wijzen de lage tarieven die gemeenten betalen voor het doelgroepenvervoer aan als mede-oorzaak van de problemen waarin TCR verzeild is geraakt. De bewindvoerders onderzoeken of een doorstart mogelijk is van TCR Group als geheel of in onderdelen.

Het faillissement van TCR raakt ook andere grote vervoersbedrijven, zegt Orie. “TCR is op veel plekken in het land als onderaannemer actief, bijvoorbeeld voor Connexxion in de concessies Amstelland Meerlanden, IJsselmond, Zeeland en Noord-Holland Noord. Daar leggen wij natuurlijk ook contact mee, of andere vervoerders wellicht werknemers kunnen overnemen.”

“Onder druk van opdrachtgevers, die vaak voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten, zijn de marges in het vervoer erg klein. Eigenlijk veel te klein om voldoende vet op de botten te houden. Er hoeft maar iets mis te gaan en je ziet wat er gebeurt”, aldus onderhandelaar Orie.

Marjan Broer, bestuurder van de FNV vulde aan: “De opdrachtgevers betalen prijzen waarvoor echt niet meer kan worden gereden. Gemeenten, provincies en ziektekostenverzekeraars moet hier eens heel goed over nadenken en beseffen dat het eigenlijk niet meer kan.”

Lees ook: Surseance Connexxion Tours lastige pagina in TCR dossier

TCR hoofdkantoor Middelburg
Personenvervoer Magazine
gelezen in Personenvervoer Magazine