Print Friendly, PDF & Email

Volgens Hubert Andela van branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer zou de roze taxi eigenlijk niet nodig moeten zijn. Iedere chauffeur hoort alle klanten op zijn of haar gemak te stellen. Na de geflopte roze taxi’s in Tilburg wil Hakima El Allaoui van Staxi Lady bewijzen dat het in Amsterdam wel kan.

Vrouwvriendelijke taxi’s zijn niet nieuw en rijden overal ter wereld rond. Echter kunnen de meeste bedrijven niet leven van enkel de roze taxi en zetten ze de dames in hun ‘roze’ taxi in wanneer daar een verzoek voor binnenkomt.

Laten we hopen dat het een fabel is dat het toch vaak mannelijke chauffeurs zijn die vanwege hun geloofsovertuiging mensen weigeren zoals homo’s en transgenders en daarom alternatieven moeten worden bedacht. De taxiwereld is een mannenbolwerk bij uitstek want van alle taxichauffeurs in Nederland is slechts 35 procent vrouw. 

passie om anderen te helpen

Verschillende bedrijven probeerden in het verleden om de speciale taxidienst van de grond te krijgen, maar de initiatieven flopten omdat er te weinig vraag naar was. Een uniek voorbeeld met een totaal andere visie waar vrouwen aan de slag kunnen in de taxi is het Rotterdamse initiatief van Zizi Fernandes. 

Toen ik haar jaren geleden tijdens onze eerste ontmoeting de vraag stelde waarom ze een goede baan bij een grote bank vaarwel zei om een taxibedrijf op te richten, wist ik al meteen bij het antwoord dat geen commerciële belangen maar de passie om anderen te helpen haar voornaamste drijfveer is. Mama Taxi is een bedrijf die vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt een duwtje in de juiste richting wil geven.

Lees ook: Zizi Fernandes drijvende kracht achter Mama Taxi

Pink Taxis Egypte