Na jaren werken bij een grote bank startte Zizi Fernandes haar eigen taxibedrijf Mama Taxi vlakbij het Centraal Station in wat ze zelf noemt haar eigen Rotterdam. De in Guinee-Bissau geboren Zizi kwam op haar zevende naar Nederland. Met haar oma in het achterhoofd bouwt ze vastberaden aan haar toekomst. 

Toen ik haar jaren geleden tijdens onze eerste ontmoeting de vraag stelde waarom ze een goede baan bij ING vaarwel zei om een taxibedrijf op te richten, wist ik al meteen bij het antwoord dat de passie om anderen te helpen haar voornaamste drijfveer is. Geld heeft geen enkele waarde meer wanneer Zizi dat doel bereikt.

Zizi’s oma was ontzettend trots op haar kleindochter

In Afrika zijn oma’s de spil van de familie. Oma was altijd zo scherp als een mes. Tot op late leeftijd liep ze elke dag naar de markt. Kilometers lopen in de hitte. De familie gaf extra geld mee voor een taxi op de terugweg. Daar kocht ze snoep voor haar kleinkinderen van. En ze bleef lopen met die zware tassen. Ze zei dan altijd: “Mijn voeten zijn mijn taxi. Ze zijn veilig en snel en brengen me overal naartoe”. Daarom noemde iedereen in het dorp haar: Mama Taxi.”

Vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt

Mama Taxi is een bedrijf die vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt een duwtje in de juiste richting wil geven. Ze zijn uitkeringsgerechtigden, herintreders of vrouwen zonder startkwalificatie. ‘Wij stomen ze klaar via ons eigen educatieprogramma Driving your own future’.

De vrouwen zijn dan volwaardige professionele chauffeurs en vervoeren topfunctionarissen uit de zakelijke wereld, de politiek en het corps diplomatique. Het is niet zomaar een vervoersbedrijf. Met Mama Taxi wil je als onderneming samenwerken wanneer het gedachtengoed van Zizi je zelf ook aanspreekt.

“Ik geloof echt dat als we gezamenlijk een vuist maken, we grote problemen op kunnen lossen. Dat zie ik in het klein bij Mama Taxi.”

De mama’s rijden in een dure Tesla, want elektrisch ‘schoon’ vervoer is onderdeel van het beleid. De geleverde diensten zijn maximaal en tot in de puntjes verzorgd. Wifi in de wagen, een kussentje voor de nek om het nog comfortabeler te maken en zelfs een stoffen servet zodat na het eten van een bonbon de handen niet vies zijn, het zijn slechts enkele voorbeelden van de kwaliteit waar Mama Taxi voor staat.

“Voordat ze achter het stuur kruipen om vooral klanten uit de zakelijke en politieke wereld te vervoeren, doorlopen ze een educatieprogramma van drie tot vier maanden. Ze leren over gastvrijheid, communicatie en het rijden in een Tesla. Als ze eenmaal gaan rijden zie je ze groeien. Ze gaan rechtop lopen en zijn trots op wat ze doen.”

Zizi’s bedrijf Mama Taxi is nog niet zo lang geleden verhuisd naar het First-gebouw in het hartje van Rotterdam, met uitzicht over de stad. Het leasen van Tesla’s is voor een jonge onderneming een flinke investering, maar het is wel een auto die kwaliteit biedt en de juiste uitstraling heeft. Bedrijven willen graag maatschappelijk verantwoord ondernemen en door met Mama Taxi te rijden kunnen zij in ieder geval ook hun vervoersmiddel verduurzamen.

Zizi Fernandes won in 2013 het Beste Idee van Afrika met haar bedrijf Mama Taxi. De wedstrijd werd georganiseerd door de overheid, KvK, SANEC en Innovation Center Delft. Deze partijen stimuleren zaken tussen Nederland en zuidelijk Afrika.

Lees ook: Burgemeester Aboutaleb voorzitter van de vier grote steden

Zizi Fernandes - Mama Taxi
Print Friendly, PDF & Email