Na de troonrede vergaderen traditiegetrouw de vier grote steden gezamenlijk en wordt er ieder jaar een andere stad de voorzitter. Dit  jaar zal dat burgemeester Aboutaleb worden van Rotterdam in opvolging van zijn Utrechtse collega.

Energietransitie, alles rondom bereikbaarheid.

Het hele jaar wordt er vanuit de grote steden veel gelobbyd het kabinet voor meer geld zoals bijvoorbeeld voor de steeds duurder wordende jeugdzorg. Op Prinsjesdag wanneer de nieuwe plannen van het kabinet voor het komende jaar gepresenteerd worden, horen de steden dan ook of ze er geld bij krijgen. 

Energietransitie, alles rondom bereikbaarheid. De nieuwe oeververbinding is heel belangrijk“, aldus Wethouder Arjan van Gils van Financiën.

Voordeel is dat je iets meer de agenda bepaalt. Je bent ook degene die als woordvoerder naar het kabinet of naar de ministers steeds optreedt. Dat heeft zekere voordelen”, zo zegt wethouder Van Gils. 

Aboutaleb wil meer macht voor de grote steden.

De grote steden moeten meer budget en bevoegdheden krijgen. Dat heeft de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb ooit bepleit in de H.J. Schoo-lezing. Er moet een minister voor Grote Steden en Metropoolregio’s komen, vindt Aboutaleb. Hij wil ook de bestuurlijke structuur in Nederland omkeren: niet de landelijke maar de lokale overheid aan de top van de bestuurspiramide.

Lees ook:

 Rotterdam start pilot met kleine elektrische voertuigen voor deelvervoer van Lev

Print Friendly, PDF & Email
Lees ook  Het werk in de Dorpstraat is veel boeiender dan wat er in de Wetstraat gebeurt