Print Friendly, PDF & Email

Sinds 2007 coördineert het Bundesverband Taxi & Mietwagen (BTM) voor geheel Duitsland het taxivervoer voor personeel van de Deutsche Bahn (DB) en bij storingen en treinuitval. Herfst vorig jaar schreef de DB voor de eind februari afgelopen samenwerking, een nieuwe Europese aanbesteding uit, die opnieuw door de taxiorganisatie werd gewonnen voor eveneens het vervangend treinvervoer.

De organisatie steekt niet onder stoelen of banken dat de onderhandelingen hard, maar ook fair waren. De looptijd van het nieuwe contract is 3 jaar plus een verlengingsmogelijkheid van 2 jaar. Doorslaggevend waren de hoge coördinatiegraad van de taxiorganisatie en de mogelijkheid overal in Duitsland – ook in dunbevolkte gebieden – snel taxidiensten aan te kunnen bieden. 

In het nieuwe contract vervangend treinvervoer gelden buiten gebieden met tariefbepalingen de volgende prijzen € 0,90 per km voor gewone taxi’s en € 1,02 per taxibusje. Deze prijzen zijn ex-BTW. Vanaf maart 2022 gaat een automatische prijsaanpassing, gebaseerd op een bijzonder mathematisch model, in. De verrekening van de bekende DB-tegoedbonnen voor taxiritten verloopt ook nu weer via de grotere taxicentralen.

Opmerkelijk is dat de taxiorganisatie heeft toegezegd de spoorwegmaatschappij te gaan helpen bij het ontwikkelen van een digitaal bestel- en afrekeningsmodel op basis van de app’s van Taxi Deutschland, Taxi.eu, Cab4Me. Die worden gekoppeld aan het systeem van AirPlus, dat de DB voor interne afrekeningen gebruikt.

In Nederland worden deze diensten voor vervangend treinvervoer, verdeeld in twee percelen, uitgevoerd door Jan de Wit en Transvision na de gunning van een aanbesteding uit 2018. Logistiek gebruikt de laatste centrale Pitane Mobility software om alle in goede banen te leiden.

Lees ook  Qbuzz: dieselbussen voor Fries busvervoer wekken verbazing

Lees ook: NS treinvervangend busvervoer krijgt nieuwe Pitane Mobility driver app

Personenvervoer Magazine
gelezen in Personenvervoer Magazine