Print Friendly, PDF & Email

De ANWB regelt kosteloos de software, training en herkenbaarheid. Een mooi begin, maar vaak niet genoeg om daadwerkelijk te kunnen starten. Alle bestaande projecten zijn daarna een proces van eindeloos zoeken naar vrijwilligers. Het project werd ooit bedacht door de ANWB.

“Volgens de organisatie is het geen concurrentie voor traditionele taxibedrijven omdat het meer om de gezelligheid en het welzijn van de passagiers gaat.”

ANWB AutoMaatje brengt de chauffeurs en passagiers met elkaar in contact. De vrijwillige chauffeur ontvangt per rit een vergoeding van 30 cent per kilometer en eventuele parkeerkosten. De passagier betaalt dit rechtstreeks aan de chauffeur. Het systeem lijkt ‘de oplossing’ maar is in de meeste plaatsen een eindeloos proces om vrijwilligers te vinden. Je hoeft geen lid te zijn van de ANWB om als vrijwilliger te starten. 

aanvulling op bestaande systemen

Veel seniorenorganisaties merken al langer dat er behoefte is aan een laagdrempelig vervoersnetwerk als aanvulling op onder meer de buurtbus, deeltaxi en Valys. De ANWB lanceerde het project Automaatje begin 2015 in Barneveld en Woerden. Daar bleek het zo succesvol dat AutoMaatje landelijk ging.

sociale taxichauffeurs

ANWB AutoMaatje, een vervoerservice waarmee vrijwilligers met hun eigen auto minder-mobiele buurtgenoten vervoeren. De mensen achter het AutoMaatje-projecten hebben hun handen vol om steeds Weerd de sociale taxichauffeurs te zoeken om de diensten te bemannen. Het systeem is stukken goedkoper dan een taxi. 

Lees ook: In beroep gaan tegen verkeersboetes niet ingewikkeld

Lees ook  Boulevard Périphérique: ANWB roept automobilisten op Parijs te mijden