Print Friendly, PDF & Email

Macron meldde maandagavond in een tv-toespraak voor de Franse natie dat de buitengrenzen van het Schengen-gebied vanaf dinsdagmiddag 12.00 uur voor zeker 30 dagen dicht gaan. De Schengen-landen vormen samen een groot deel van de EU, waaronder Nederland.

Over de binnengrenzen van de Schengen-landen liet Macron zich niet uit en de maatregel zou overigens niet voor de Britten gelden, die vanwege de Brexit in een transitieperiode zitten. Frankrijk telt meer dan 5.400 gevallen van COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het nieuwe coronavirus, en het dodental heeft er 127 bereikt. 

Activiteiten zoals groepsbijeenkomsten buiten of een wandeling buiten zijn verboden, zei Macron. Degenen die niet thuis kunnen werken en degenen die medische zorg zoeken, mogen hun huis verlaten.

Afgelopen weekend zei de Franse premier Edouard Philippe dat het land de meeste winkels, restaurants en uitgaansgelegenheden gaat sluiten zolang het land worstelt met het coronavirus.

volledige lockdown

Macron maakte tijdens de toespraak ook bekend dat heel Frankrijk voor minstens twee weken in volledige lockdown gaat. Mensen mogen alleen nog de straat op voor noodzakelijke activiteiten en zullen worden gestraft als zij geen goede reden hebben om toch de deur uit gaan.

Lees ook: Noorwegen treft strenge maatregelen voor toeristen

Emmanuel Macron