Meester John Reid, al ruim vijftien jaar werkzaam als kantonrechter in Alkmaar, werd gevraagd om een uitspraak te doen over de betrouwbaarheid van de code VVR in een zaak die werd aangevraagd door Monique Keijzer. De conflicten in De Rijdende Rechter gaan vaak over hoog opgelopen burenruzies, overlast door bomen, schuttingen en schuurtjes. 

In de laatste aflevering tijd om een uitspraak af te dwingen over een niet alledaagse ruzie en een dossier waar al heel lang ruzie over is binnen de branche: de code VVR. Vanaf 1 juli 2020 gaat de vernieuwde versie van de Code Veilig Vervoer Rolstoelgebruikers in, maar Monique ervaart nu reeds problemen omdat voor taxichauffeurs afspraken omtrent de code VVR niet altijd duidelijk zijn.

Rolstoelvervoer, geen hogere wiskunde voor Reid 

Mevrouw Keijzer is afhankelijk van een rolstoel, dus ook van rolstoelvervoer, maar wordt vaak geweigerd door de taxichauffeur omdat haar rolstoel niet zou voldoen aan de gestelde eisen van de code VVR. Voor Meester John Reid is het geen hogere wiskunde om een rolstoel in de bus vast te maken. Met keurmerkstickers op de rolstoel is duidelijk aangegeven waar de riemen dienen bevestigd te worden.

Alleen geteste rolstoelen met een keurmerksticker worden geaccepteerd. Met veel moeite krijgt mevrouw Keijzer van haar rolstoelfabrikant een sticker. En toch moet ze in discussie met een chauffeur van Taxi Linsen.

De verweerders in deze zaak zijn Taxicentrale Linssen bijgestaan door Directeur Henk van Gelderen van het Sociaal Fonds Mobiliteit. Ook zij wensen duidelijkheid over de regelgeving en de veranderingen voor rolstoelgebruikers. Zij vragen in hun verweer de Rijdende Rechter om die duidelijkheid te bieden.

“Dit is mijn uitspraak, en zo zit het”

Meester John Reid geeft aan tijdens de hoorzitting dat het wel zeer makkelijk is om keurmerkstickers online te bestellen en er dus geen toezicht meer is of de rolstoel daadwerkelijk de ‘crash-test’ heeft ondergaan. Tevens kunnen rolstoelen die op maat gemaakt worden voor personen eveneens geweigerd worden tijdens het vervoer. Voor deze laatste categorie werd immers geen ‘crash-test’ uitgevoerd.

Ondanks alle bemerkingen over de veiligheid spreekt Meester John Reid uit dat de code VVR er alles aan doet om binnen de branche een afsprakenstelsel te handhaven en Mevrouw Keijzer voortaan niet meer kan worden geweigerd.

Sociaal Fonds Mobiliteit

Het bestuur van de stichting Sociaal Fonds Mobiliteit bestaat uit 8 leden. De helft van de leden vertegenwoordigt werkgevers, de andere helft vertegenwoordigt werknemers. De samenstelling is CNV en FNV Taxi, KNV Zorgvervoer & Taxi

Foto Mevrouw Keijzer: bron NCRV

Lees ook: Uitstel invoering platform code VVR brengt zwakheden aan het licht

Mr. John Reid - Jetske van den Elsen
Print Friendly, PDF & Email