Print Friendly, PDF & Email

Het coronavirus raakt ons allemaal. Door de uitbraak leven we in een roerige tijd en zijn vanzelfsprekende zaken opeens niet meer zo normaal. Deze onzekere tijd vraagt ons om creatief met de omstandigheden om te gaan. Transvision realiseert zich meer dan ooit hoe belangrijk het is dat ze kunnen bijdragen met hun expertise.

Daarom verzorgen ze, in samenwerking met Trevvel, de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) en MICU Zuidwest-Nederland, de 24/7 planning en monitoring van het vervoer van IC-patiënten. Dit gebeurt met behulp van de in Nederland beschikbare MICU’s (Mobiele Intensive Care Units). 

Dit is een speciaal aangepaste ambulance, voorzien van de benodigde IC-apparatuur, een intensive care-arts, een intensive care-verpleegkundige en een ambulance chauffeur. Vanuit het coördinatiecentrum kunnen ze de beschikbare MICU’s optimaal inzetten, verspreid door heel Nederland. 

samenwerkende expertise in meldkamer MICU

“Met collega’s, collega-bedrijven, ziekenhuizen en diverse overheidsinstanties zijn we betrokken bij het ondersteunen van medische instellingen in Nederland met betrekking tot het verdelen van IC – patiënten in en rondom NL, al dan niet gediagnosticeerd met COVID-19. En daar ben ik best een beetje trots op” , aldus Mario Zwart.

Mario Zwart, Manager IT & Information, post niet zo bijster veel op de sociale media omdat hij vindt dat we allemaal heel hard werken aan mooie dingen. Voor deze samenwerking maakt hij een uitzondering. Een technisch samenspel tussen OpenStreetMaps, Leaflet & Bootstrap gecombineerd met Pitane Business Suite & Driver App geven realtime weergave van MICU voertuigen bezig met vervoer IC patiënten.

vervoer vraagt om speciaal protocol

Zittend vervoer kan ook noodzakelijk zijn voor personen die een vermoedelijke COVID-19 besmetting hebben. Wanneer iemand naar het ziekenhuis moet voor een behandeling met chemotherapie of nierdialyse is er vaak sprake van zittend vervoer. Het nieuwe RIVM protocol geldt bij personen die klachten vertonen passend bij COVID19, zoals klachten van verkoudheid, hoesten, niezen of koorts.

Lees ook  Transvision schittert op wereldpodium: finalist voor de Franz Edelman Award

Zittend vervoer kan bij noodzaak plaatsvinden als chauffeur de RIVM aanwijzingen in acht neemt. Het heeft daarnaast sterk de voorkeur te kiezen voor een groter voertuig (busje) waarbij de afstand tussen de patiënt en de chauffeur tenminste 1,5 meter kan bedragen. Is het niet mogelijk deze afstand te bewaren, dan is een plaatsing van een doorzichtig scherm mogelijk dat de chauffeur afschermt en dat deze zo wordt geplaatst dat deze veilige besturing van het voertuig niet kan belemmeren.

centralist bepaalt het protocol

Wie normaliter het voertuig bestuurt kan dat nu ook doen. De chauffeur behoort zelf geen onderliggende aandoeningen hebben die kunnen leiden tot ernstiger verloop van een COVID19 infectie. Voorafgaand aan het vervoer bepaalt de centralist van de vervoerder bij de ritaanvraag of vervoer volgens dit protocol, noodzakelijk is en welk voertuig met chauffeur geschikt is voor de uitvoering ervan. Alles staat beschreven in het protocol noodzakelijk zittend vervoer van personen met (klachten passend bij) COVID-19.

waarom niet altijd een ambulance?

Vervoer per ambulance is alleen geïndiceerd wanneer de gezondheidstoestand dit vereist. Deze indicatie wordt volgens de reguliere protocollen gesteld door de behandeld arts of door de centralist in de meldkamer ambulance.

Foto: Transvision / Trevvel

Lees ook: Raymond Zuidwijk kan niet zo maar blind varen op navigatie

 
monitoring van het vervoer