Print Friendly, PDF & Email

De verlenging van de maatregelen gaat door tot en met 28 april. Dat heeft premier Rutte bekendgemaakt op een persconferentie. Alle locaties blijven gesloten zoals musea, restaurants, cafés, kappers, etc. hier wijzigt helemaal niets aan. Op basis van deskundige adviezen wordt gezegd dat we heel voorzichtig de eerste resultaten zien, maar tegelijkertijd zien we ook dat de verspreiding gewoon doorgaat.

Een week voor 28 april wordt een nieuw besluit genomen voor de periode na deze datum. We blijven thuis werken en houden ons aan de regels zoals deze nu van kracht zijn. Scholen blijven voorlopig tot en met de geplande meivakantie gesloten. Na 28 april gaan we niet terug naar de normale situatie.

“We moeten ons samen aan de maatregelen houden. We gaan naar de zwaarste crisis buiten oorlogstijd. De kracht van Nederland is dat we met z’n allen snappen dat we het samen moeten doen. Een verregaande lock-down is niet voorzien tot en met dinsdag 28 april”, aldus Rutte.

geen plannen maken voor de meivakantie

De meivakantie valt volledig binnen de maatregelen, dus vakantie in eigen land is er niet bij. Op dit moment kunnen we maar 3 tot 4 weken vooruitkijken. Gegeven de risico’s van de druk op de zorg is het nodig om de maatregelen te verlengen. Ga niets boeken want de kans is zeer reëel dat de maatregelen na 28 april gewoon doorgaan.

“We willen dat zo min mogelijk mensen door het land gaan reizen. Na 28 april gaan we echt nog niet helemaal terug naar de oude situatie. Dus ga geen plannen maken voor de meivakantie.”, aldus Rutte

kritiek op het testen van zorgpersoneel

Vanaf aanstaande maandag wordt gestart met het testen van zorgpersoneel dat niet in ziekenhuizen werkt. Minister De Jonge van Volksgezondheid zegt dat de testcapaciteit binnen enkele weken wordt verviervoudigd.

Momenteel kunnen er 4000 tests per dag worden afgenomen. Dat zal volgens de minister de komende tijd oplopen tot 17.500 stuks, met een maximum van 29.000 tests. In de persconferentie zei De Jonge dat het “piept en het kraakt” in de zorg, maar dat de ziekenhuizen enorm gedreven zijn om het virus te verslaan.

“Dan kunnen we ook mensen buiten de zorg gaan testen.”, aldus Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid tijdens de persconferentie.

Ook de voetbalcompetitie ligt minimaal tot 1 juni stil. Rutte verbood eerder vergunningsplichtige evenementen eveneens tot 1 juni.

Lees ook: RIVM komt met duidelijk protocol voor zorg- en taxivervoer

Irma Sluis - gebarentolk
Hugo de Jonge