Na de laatste bijeenkomst hebben de EU-leiders de Europese Commissie opgeroepen om te beginnen met het opstellen van een alomvattend herstelplan waarin groene en digitale aspecten zijn geïntegreerd. Te midden van verdeeldheid over manieren om de economische gevolgen van de crisis aan te pakken, sloten de EU-staatshoofden een EU-top af met een oproep om de periode na de crisis voor te bereiden, ook wat mobiliteit betreft.

MaaS, Mobility as a Service, ofwel multimodaal plannen, boeken en betalen via één app was op weg om een alternatief te worden. Zeven landelijke grote MaaS-pilots moesten de droom in mobiliteit van menig MaaS congres of werkgroep gestalte geven tot iets tastbaar. Terwijl de aandacht zich blijft focussen op de gezondheidsaspecten van de COVID-19-uitbraak is mobiliteit beperkt tot zoveel mogelijk thuisblijven waar geen MaaS concept op bedacht werd.

sleutel voor een efficiënt ecosysteem

Het mobiliteitsconcept MaaS bundelt een groot aantal vervoersoplossingen van verschillende transportleveranciers in één enkele dienst. Ondanks alle diensten in deze moeilijke tijden zwaar werden ontwrikt moeten we blijven werken aan onze doelstellingen. Ben je er al klaar voor om de leaseauto uit het contract straks te vervangen door een app met een reisbudget om vervoer mee te regisseren? 

Talloze databronnen in mobiliteit worden gekoppeld om zo’n app compleet te maken. Met al die bronnen wordt de gebruiker een mobiliteitspakket geboden dat veel verder gaat dan een reisadvies. Zo staat er namelijk een fiets voor je klaar waar je uit de trein, bus of metro stapt, of een deel- auto of taxi voor de deur. Eind februari heeft Nazza op verzoek van het Programma MaaS (Ministerie van IenW) aangetoond dat fietsaanbieders kunnen samenwerken. Gebruikers van een MaaS-app krijgen hierdoor een naadloze ervaring bij het huren en gebruiken van een deelfiets of E-bike in hun mobiliteit. 

Lees ook  Crisis rond Deutschlandticket: oproep tot dringende actie

we spreken dezelfde taal met elkaar

Het gebruik van de TOMP taal zal interoperabiliteit voor MaaS dienstverleners en vervoerders vergroten. De sleutel voor een efficiënt ecosysteem is het spreken van eenzelfde taal. De ontwikkeling van de gestandaardiseerde en technische interface tussen MaaS dienstverleners en vervoerders gaat door, ook tijdens deze coronacrisis.

Het MaaS-Lab is een samenwerkingsverband tussen alle partijen in mobiliteit die betrokken zijn bij de ontwikkeling van MaaS (Mobility as a Service) in Nederland. Doel is het creëren van de juiste randvoorwaarden voor gezonde en optimale MaaS-diensten die aansluiten op het maatschappelijke belang en de wensen van de reiziger. Het MaaS-Lab wordt gefaciliteerd door KNV.

Lees ook: MaaS dienstverleners en vervoerders spreken TOMP

Sonila Metushi
Sonila Metushi - KNV
het nieuwe thuiswerken voor taxibedrijven met de Pitane Mobility Webeditie
Print Friendly, PDF & Email