Print Friendly, PDF & Email

Veel Nederlandse startups zijn in grote problemen geraakt door de coronacrisis. Onze economie wordt in deze tijd helaas hard geraakt en dit geld ook voor vele Nederlandse startups die nu ook al moeite hebben om aan kapitaal te komen. Uitstel van betaling is vaak een voorbode van een naderend faillissement. 

veel deelstepbedrijven zijn ontstaan uit startups

De lente zou eigenlijk het startsein moeten zijn voor verhuur van de elektrische scooter of deelstep. Aanbieders van elektrische deelsteps als Bird en Lime ontwaken na maandenlange voorbereiding maar lopen nu tegen een wereldwijde crisis aan bij het aanbieden van hun diensten. Lime haalde zelfs in alle Europese landen die momenteel in ‘lockdown’ zijn hun deelsteps van straat. Specifiek zal je in Italië, Frankrijk en Spanje dus geen elektrische steps meer vinden.

De overheid heeft al diverse maatregelen genomen om ondernemingen in Nederland die getroffen zijn door de coronacrisis te helpen. Maar de maatregelen zijn niet heel fijn voor startups. De tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Behoud van Werkgelegenheid (NOW) stelt dat bedrijven in aanmerking komen als de omzet door het coronavirus is gedaald met minimaal 20 procent. Veel startups kunnen dat echter niet aantonen omdat de regeling is gebaseerd op een vergelijking met de omzet van het vorig jaar. Daarnaast is er vaak geen sprake van een stabiele omzet als extra criterium voor de toekenning.

Er zijn ook deelstepaanbieders die van de coronacrisis gebruik maken en hopen dat de vitale beroepen zoals ambtenaren en ziekenhuispersoneel gebruik willen maken van hun diensten. In Duitsland worden zelfs de steps aangeboden aan supermarktmedewerkers.

Lees ook: Duitse regering wil grenscontrole voor Pasen verscherpen

estep
elektrische step