Print Friendly, PDF & Email

De grens tussen Nederland en Duitsland gaat vooralsnog niet dicht, maar de Duitse regering wil wel dat de quarantainemaatregelen en grenscontrole verscherpt worden. Duitsers die met de paasvakantie een weekend in Nederland willen doorbrengen kunnen dit beter vermijden. Iedereen die vanaf 10 april meerdere dagen in het buitenland is geweest, moet bij terugkeer in Duitsland veertien dagen in quarantaine.

Dat werd in Berlijn besloten na corona-overleg tussen het kabinet, adviseurs en virologen. Eerder toonde de regering van de deelstaat Noordrijn-Westfalen zich bezorgd over plannen om de grens met Nederland vrijwel dicht te gooien. 

Deze maatregel is niet bedoeld voor grensarbeiders. Tanken over de grens is dus niet meer toegestaan en bij vaststelling tijdens een grenscontrole betekent dit problemen voor de chauffeur die meteen huiswaarts kan.

Het Duitse Robert Koch Instituut (RKI), vergelijkbaar met het Nederlandse RIVM, heeft ons land aangemerkt als een internationaal risicogebied voor de verdere verspreiding van het coronavirus. 

Oosterijk versoepeld als eerste de maatregelen

De Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz had vandaag een ietwat hoopvolle boodschap voor zijn landgenoten. Zo heeft hij een tijdschema bekendgemaakt met versoepelde maatregelen. Oostenrijk heeft als eerste land in Europa een versoepeling van de coronamaatregelen aangekondigd. Na Pasen mogen kleine winkels hun deuren weer openen. Wanneer alles goed blijft verlopen kunnen op 1 mei ook de grotere winkels en winkelcentra weer open. 

In België daarentegen zijn de afgelopen dag 185 nieuwe sterfgevallen gemeld door het coronavirus. De maatregelen blijven vooralsnog allemaal van kracht.

Lees ook: Nederland wil geen landsgrenzen met België sluiten

Lees ook  Duitsland: elektrische voertuigen krijgen meer vrij baan met E-Plakette