Print Friendly, PDF & Email

Het aantal steunaanvragen voor de tegemoetkoming in de loonkosten is afgelopen dinsdag de grens van 50.000 gepasseerd. Via de zogenaamde noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW) kunnen werkgevers tot 90 procent van de salariskosten vergoed krijgen. De stand van zaken rondom de NOW regeling was op 7 april 15.00 uur rond de 50.660 aanvragen, Ruim 5.300 telefoontjes werden door het UWV afgehandeld met vragen over de regeling.

regeling niet voor directeur-grootaandeelhouder

Een directeur-grootaandeelhouder (DGA) staat ook op de loonlijst bij zijn of haar bedrijf. DGA’s keren namelijk loon uit aan zichzelf en betalen loonbelasting. ‘Directeur-grootaandeelhouder’ klinkt als een chique term die alleen bij grote bedrijven wordt gebruikt, maar de realiteit is anders. De meeste DGA’s zijn keihard werkende ondernemers met mkb-bedrijven. Gek genoeg valt het overgrote merendeel van de DGA’s buiten de NOW-regeling.

ONL stuurde vandaag een open brief aan minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om dit probleem aan te kaarten. Het overgrote deel van de DGA’s in Nederland is niet verplicht verzekerd voor de werknemersverzekeringen en vallen dan ook niet onder de NOW-regeling. Wel wordt van diezelfde DGA’s verwacht dat zij jaarlijks 46.000 euro aan zichzelf uitkeren als salaris.

ONL stelt dat DGA’s in de zwaarst getroffen sectoren, mensen zijn die ’s nachts letterlijk wakker liggen van de twijfels over het voortbestaan van hun bedrijf en de werkgelegenheid. Zij verdienen meer aandacht dan ze nu krijgen. Persoonlijke onzekerheid moet snel tegemoet gekomen worden, zodat werkgelegenheid behouden blijft. De DGA ondersteunen is essentieel voor een toekomstbestendig voortbestaan van deze bedrijven.

Lees ook: Thuiswerken vraagt om slimme software voor taxi bedrijven

Lees ook  Technologie: Censys viert drie decennia van innovatie op de weg
UWV - NOW