Blijf in uw kot en ga klussen besliste de veiligheidsraad in België. De maatregelen die het coronavirus moeten afremmen, worden verlengd tot 3 mei, maar de tuincentra en doe-het-zelf-zaken mogen wel open. Alle massa evenementen tot eind augustus worden verboden.

Premier Sophie Wilmès gaf aan dat dat betekent dat er geen evenementen of festivals zullen plaatsvinden deze zomer. België is een klein landje met binnen haar grenzen ’s werelds grootste festivals. Geen Rock Werchter of Pukkelpop, de tegenhanger van het Nederlandse Lowlands.

Geen planning voor de Gentse Feesten, het is sinds de Eerste Wereldoorlog geleden dat de Gentse Feesten niet zijn doorgegaan, dus het nieuws raakt Gent in het hart. De Stad ondersteunt de organisatoren nu om hen te helpen om 2020 te overbruggen. 

Het paradijs voor de rock- en metalliefhebbers Graspop en de sprookjesachtige beleving op Tomorrowland gaan niet door, en geen gezelligheid op marktplein van Tienen tijdens Suikerrock.

Over de scholen, eventuele reizen en jeugdbeweging wordt later beslist, zo zegt de premier. Volgende week is er een nieuwe Nationale Veiligheidsraad. Alleszins is het “ons doel” om een geleidelijke versoepeling van de maatregelen te organiseren vanaf begin mei, zo klinkt het. 

“Het dragen van mondmaskers zal alleszins een belangrijke rol hebben in die versoepeling. Stoffen maskers zullen aanbevolen worden in situaties waar geen veilige afstand kan worden gehouden.”, aldus Sophie Wilmès.

De tuincentra en de doe-het-zelf-zaken mogen wel openen, onder dezelfde voorwaarden als de winkels die nu al open zijn. Daarnaast mogen de bewoners van woonzorgcentra en instellingen voor personen met een handicap voortaan het bezoek krijgen van één en steeds dezelfde persoon, vooraf aangeduid, die al twee weken geen ziektesymptomen heeft.

Lees ook: Nederland wil geen landsgrenzen met België sluiten

Gentse Feesten
Print Friendly, PDF & Email