Uit berekeningen van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) blijkt dat het effect van minder verkeer op de weg vanwege het coronavirus mogelijk nog jaren merkbaar zal zijn. Sinds maart is het vrachtverkeer met 7 of 8 procent afgenomen, het onderliggende wegennet kwam uit op een daling van 32 procent. Samen komt dit op een daling van de verkeersdrukte op de weg op 39 procent.

De vraag is natuurlijk hoelang de coronamaatregelen blijven duren in ons land. Stel dat de maatregelen tot half mei blijven duren, dan zal de daling van de verkeersintensiteit volgens KiM over heel 2020 ongeveer 10 procent lager uitvallen en duren de coronamaatregelen nog een half jaar dan verwacht het KiM een daling van 20 procent. Het KiM verwacht door de economische teruggang dat het mogelijk tot na 2025 kan duren voordat het niveau van de verkeersdrukte weer terug zal zijn op het niveau van 2019.

De laatste 2 weken lijkt het alweer iets drukker op de Nederlandse wegen blijkt uit de gegevens van de NDW (Nationale Databank Wegverkeersgegevens). De ochtend en avondspits is nog altijd een megaverschil wat betreft het verkeer op de weg. In de middaguren is er wel wat meer verkeer op de weg. Er rijd nu in de ochtendspits 50 procent minder verkeer dan normaal en in de avondspits zelfs 60 procent minder verkeer dan normaal. Het NDW telt al wekenlang nauwelijks files.

Lees ook: Nieuws app mobiliteit nu beschikbaar voor iOS en Android

Print Friendly, PDF & Email