Print Friendly, PDF & Email

Europa blijft voorlopig toch nog even dicht voor reizigers wanneer de reis niet essentieel is. Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie deed dit voorstel aan de leiders van G7, de vier grootste Europese economieën plus Canada, Japan en de Verenigde Staten. Dit in verband met het coronavirus en om verdere verspreiding hiervan te voorkomen. Oorspronkelijk zou het inreisverbod naar de Europese Unie gelden tot 18 april, dit is inmiddels verlengt tot 15 mei. 

Nederland heeft haar grenzen dicht gedaan op 19 maart voor burgers van buiten de Europese Unie, andere lidstaten sloten hun grenzen ook met uitzondering van Ierland. Er zijn enkele uitzonderingen gemaakt, deze gelden voor mensen met een verblijfsvergunning, verblijfskaart, of visum, voor handelsroutes,  voor EU-burgers en hun familie,  voor vrachtwagenchauffeurs, voor medisch personeel, voor grenswerkers, voor diplomaten, voor bepaalde onderzoekers, voor mensen uit Noorwegen, IJsland, Zwitserland, Liechtenstein en hun familieleden. 

niet noodzakelijke reizen 

Het gaat om een inperking voor alle niet noodzakelijke reizen van personen vanuit derde landen naar Europa (alle EU-lidstaten, alle leden van Schengen en het VK) met als doel de verspreiding van het COVID19 virus tegen te gaan. Dit betekent dat personen die niet onder de volgende uitzonderingspositie vallen, Nederland niet binnenkomen.

Het reisverbod geldt alleen voor personen, vrachtvervoer moet juist zo onbelemmerd mogelijk doorgaan. Verder wordt er een uitzondering gemaakt voor EU-onderdanen die naar huis komen, voor medisch personeel, grenswerkers en bijvoorbeeld

Schengen

Het Schengengebied is een samenwerking van 26 Europese lidstaten die een gemeenschappelijk grens- en visumbeleid voeren, deze landen noemen we Schengenlanden of Schengen staten. De lidstaten zijn dus aan dezelfde visumregels gebonden, deze zijn vastgelegd in de gemeenschappelijke Visum Code, EU verordening 810/2009/EG. 

Lees ook: Oktoberfeest 2020 en Gäuboden volksfeest gaan niet door

Ursula von der Leyen
Foto: Ursula Von Der Leyen
ook beschikbaar voor iOS