Print Friendly, PDF & Email

Maandag 4 mei is het Nationale Dodenherdenking, en dinsdag 5 mei is het Bevrijdingsdag in Nederland. Door de verspreiding van het coronavirus worden er aangescherpte maatregelen genomen en zijn alle plaatselijke festiviteiten en evenementen afgelast. Normaal zouden er op 4 mei een hele delegatie van wethouders en burgemeester en publiek bij kransleggingen aanwezig zijn in verschillende steden in Nederland, nu worden er nog steeds kransen gelegd maar dan zonder publiek. 

De Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam gaat wel door zonder publiek aldus het Nationale Comité. Ook zal Koning Willem-Alexander een toespraak houden tijdens de Dodenherdenking. Gerdi Verbeet, voorzitter van Het Nationaal Comité, zegt dat de Dodenherdenking overal plaats vindt en dat er overal in Nederland bij wordt stilgestaan en niet alleen op de Dam in Amsterdam. Ze hoopt dat iedereen in Nederland op deze dag in deze moeilijke crisistijd toch stil kan gaan staan bij het herdenken en eren van mensen die omkwamen door het oorlogsgeweld in de Tweede Wereldoorlog.

Dit jaar zou 5 mei helemaal een speciale dag zijn, dit zou de 75e keer zijn dat we onze vrijheid vieren. Hoe bizar is het eigenlijk dat we deze Bevrijdingsdag niet in vrijheid kunnen vieren door de coronacrisis, we hebben namelijk met allerlei vrijheidsbeperkende maatregelen te maken. In de media lezen we dat er in Ede op 5 mei oude legervoertuigen van Keep Them Rolling (KTR) via de Utrechtse heuvelrug richting Utrecht zouden rijden, dit is dezelfde route als die de Canadezen reden in 1945 tijdens Operation Faust. Dit kan dus niet doorgaan, aldus Johan Goudkuil

Lees ook: Platform Bringly zet fietskoeriers in voor Sam Friday

Corona Pandemie