Print Friendly, PDF & Email

Het kabinet trekt met de NOW miljarden uit om loonkosten te subsidiëren voor bedrijven waar de omzet vanwege corona wegvalt. Voor de eindafrekening wil uitkeringsinstantie UWV kunnen terugvallen op een verklaring van accountant, maar de beroepsgroep geeft aan dat ze teveel risico’s lopen omdat de maatregel fraudegevoelig is.

Op internet circuleren nu reeds filmpjes waarin schaamteloos wordt uitgelegd hoe bedrijven met omzet en facturatie kunnen ‘rommelen’ om zo gedurende de subsidie controlemaanden de omzet laag te houden. Onder accountants is onrust ontstaan over hun controlerende rol bij de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW).

Het kabinet trekt met de NOW miljarden uit om de loonkosten te subsidiëren voor bedrijven waar de omzet vanwege corona wegvalt. Voor de eindafrekening later dit jaar wil uitkeringsinstantie UWV onder meer kunnen terugvallen op een accountantsverklaring. Maar wat daarin precies moet staan, is nog onduidelijk.

Daarbij komt dat de regeling, volgens het Financieele Dagblad, fraudegevoelig is. Ondernemers moeten per maand percentages opgeven van het omzetverlies. Maar iets kan besteld of gekocht zijn, maar nog niet betaald. De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) heeft inmiddels ‘intensief overleg’ met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Verantwoordelijk minister Wouter Koolmees zei voordat de regeling werd opengesteld dat hij verwachtte dat zo’n 100.000 tot 150.000 werkgevers een beroep zouden doen op de regeling. Bedrijven hebben nog tot 31 mei om NOW aan te vragen. Voor die tijd hoopt het kabinet met meer duidelijkheid te komen over een tweede steunpakket voor noodlijdende bedrijven. Eerder liet het UWV weten dat bedrijven die NOW aanvragen gemiddeld bijna driekwart van hun omzet verliezen.

Lees ook: Taxibedrijven melden zich massaal voor NOW regeling UWV

UWV - NOW