We kunnen straks niet allemaal tegelijk met de trein. Volgens President-Directeur van NS Roger van Boxtel is het nu een grote paradox. Zo neemt NS maatregelen als volgende week weer meer treinen gaan rijden, en wordt er nagedacht over mondkapjes. Het is vreemd dat we nu roepen dat we het openbaar vervoer zo veel mogelijk moeten vermijden. 

anderhalvemeter‘ beleid is niet haalbaar

We kunnen ook straks niet allemaal in de auto de weg op dan dat alles hartstikke vast het gaat gewoon niet dus als de samenleving langzaam actiever worden zullen ook moeten nadenken over een ander beleid. Het kan natuurlijk niet blijven duren. Het ‘anderhalvemeter‘ beleid is niet haalbaar binnen het openbaar vervoer want dan zou je het gehele OV moeten stilleggen, zowel bussen, metro en treinen. Wanneer de samenleving langzamer actiever gaat worden zullen we moeten nadenken over ander beleid en wellicht ook over het gebruik van mondkapjes.

“Ik heb ook grote zorgen over het geld. We betalen vergoedingen voor het rijden op het hoofdrailnet  en onze mensen, maar we hebben geen inkomsten. We hebben al berekend dat we eind van het jaar een tekort hebben van een miljard. En daarvoor heeft NS ook het kabinet nodig”, aldus Roger van Boxtel.

Normaal reizen er 1,3 miljoen reizigers per dag met de trein. Nu is dat aandeel gezakt tot 7 procent (nog geen 100.000 reizigers) per dag. De NS rijdt met een zogenoemde basisdienstregeling. Dat betekent eigenlijk dat er maar een paar intercity’s rijden en verder alleen sprinters, gemiddeld een keer per half uur.

Lees ook: Mobiliteit treft Islamitische gemeenschap tijdens Ramadan

NS
ook beschikbaar voor Android
Print Friendly, PDF & Email